Glamour met een knipoog

Moet je eigenlijk belasting betalen over je Vinted-verkopen?

Dit is wat je erover moet weten.

Het is weer tijd voor ons minst favoriete moment van het jaar: het doen van de jaarlijkse inkomstenbelasting. Als je een extra zakcentje verdient door je oude kleding op Vinted te verkopen, vraag je je misschien af of je hierover belasting moet betalen. Vinted en PorteRenee geven nu duidelijkheid over dat onderwerp.

Belasting over Vinted-verkopen

Enige tijd geleden kwam het nieuws naar buiten dat je vanaf nu belasting moet betalen over je verkopen op Vinted. Er gaan inmiddels allerlei verschillende geruchten en nieuwsberichten rond, waardoor de kans groot is dat je niet precies weet hoe het nu zit. We zullen daarom meteen met het goede nieuws in huis vallen: je kunt rustig ademhalen, want er komt geen belasting kijken bij je tweedehands verkopen! Maar hoe zit het dan wel precies?

Om te beginnen zijn hier drie belangrijke feiten om te onthouden:

  • Het verkopen van persoonlijke spullen wordt niet belast in Nederland.
  • Je betaalt geen belasting, zelfs niet als je je persoonlijke spullen voor een hogere prijs verkoopt dan je ervoor hebt betaald.
  • Over het algemeen worden alleen ondernemingen die verkopen met het doel om winst te maken, mogelijk belast.

Veel verwarring

Er zijn verwarrende nieuwsberichten en speculaties geweest over de Belastingdienst die “je Vinted-verkoop in de gaten houdt”. Terwijl nieuwe Europese regels geen impact hebben op de gebruikers zelf, maar vooral belangrijk zijn voor de administratie van platforms zoals Vinted. Hoewel belastingen een ingewikkeld onderwerp kunnen zijn, richten we ons graag op de simpele feiten, zodat we kleding een nieuw leven kunnen geven en ons geen zorgen hoeven te maken over belastingen.

Om de verwarring uit de wereld te helpen, heeft Vinted Renée Lamboo van personal finance-platform PorteRenee.nl gevraagd om een aantal van de belangrijkste mythes rondom de nieuwe regels te ontkrachten: “De verkoop van persoonlijke items wordt niet belast in Nederland. Wellicht heb je wat gelezen over 30 items of €2.000,-, maar dat is wat anders”, zegt Renée. “Dat zijn de voorwaarden wanneer platforms zoals Vinted verplicht zijn om informatie te delen met de Belastingdienst. Het bereiken van dat bedrag of aantal, betekent niet dat je belasting moet betalen: het verkopen van persoonlijke spullen wordt niet belast”, verduidelijkt ze.

Voorbeelden

Of je nu het afgelopen jaar 300 euro verdiende met de verkoop van oude kleding, 36 items uit je eigen kast verkocht of spullen van je gezin verkocht en 2.200 euro verdiende: in al deze gevallen betaal je geen belasting, want er worden persoonlijke spullen verkocht.

“Een voorbeeld van een ondernemer of handelaar: Daniel is een commerciële handelaar die specifiek artikelen inkoopt om ze vervolgens voor meer geld door te verkopen, winst te maken. Dit betekent dat Daniel een bedrijfsmatige activiteit uitoefent, en daardoor kan hij belastingplichtig zijn”, legt Renée uit.

Je kunt dus rustig doorgaan met het verkopen van je eigen kleding die je niet meer draagt op Vinted en deze een tweede leven geven zónder je zorgen te maken over belastingen. Good to know! 

Bron: Grazia, Vinted en PorteRenee | Beeld: NL Beeld