Deze 5 logische redenen veroorzaken haaruitval

Aha!

Vroeg of laat krijgen we allemaal wel een keertje te maken met haaruitval. Natuurlijk geen leuk vooruitzicht, maar we moeten het er ‘maar mee doen’, toch? Toch is het soms moeilijk te verklaren waar haaruitval vandaan komt. Dit kan echter door heel wat logische redenen gebeuren.

Haaruitval

Het is misschien eerst goed om te weten dat zowel mannen als vrouwen, vijftig tot honderd haren per dag verliezen. “We hebben meer dan 100.000 haarfollikels op ons hoofd. Dit haar bevindt zich in groei- of ruststadia”, zo legt Penny James, gediplomeerd tricholoog, uit. Ze legt uit dat de laatste fase van de haargroeicyclus plaatsvindt wanneer je haar uitvalt en plaatsmaakt voor nieuw haar. Wanneer deze cyclus niet in balans is, kan de hoeveelheid haar die je verliest, veranderen.

“Als je plots haar op je kussen vindt of in je doucheputje, en het is meer dan dat je normaal ziet, dan is dat buitensporig”, legt dermatoloog dr. Joyce Davis, uit.

Te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen

Maar hoe komt dat? Volgens dr. Danilo C. Del Campo, dermatoloog, kan je meer haar verliezen wanneer je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk aan: ijzer, zink, vetzuren, vitamine D en sommige B-vitamines.

“Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij het gezond houden van de haarzakjes en het ondersteunen van de haarcyclus”, zo legt ze uit. Ze adviseert dan ook om minimaal twee dierlijke eiwitbronnen per dag te consumeren.

Niet vaak genoeg haar en hoofdhuid wassen

Een tweede reden voor haaruitval kan zijn dat je je haar en hoofdhuid niet vaak genoeg wast. Dit is dan vaak ook de reden dat je ineens veel meer haar in het doucheputje ziet zitten dan normaal. Wanneer jij je haar en je hoofdhuid namelijk niet vaak genoeg wast, is er een grote kans dat zweet, olie, droogshampoo en andere haarproducten zich gaan ophopen.

“Een gezonde hoofdhuid en schoon haar helpt de haarfollikel beter te ontwikkelen, waardoor de hoofdhuid minder geïrriteerd raakt en je haar minder snel uitvalt”, aldus James. Zo legt ze uit dat je je haar sowieso een keer per week grondig moet wassen. Wanneer je een bepaald haartype met een complexe textuur hebt, raadt ze drie tot vier keer per week aan.

De verandering van het weer

Ook kan haaruitval met de verandering van het weer te maken hebben. Zo is uit een onderzoek van British Journal of Dermatology uit 1991 gebleken dat meer haaruitval in maart al kan beginnen. Dit kan zelfs doorgaan tot september (!). “De meeste mensen ervaren meer haaruitval in de zomer”, aldus James. Maar hoe kan dit? Wetenschappers denken dat het te maken heeft met meer vitamine D-opname door de langere en warmere dagen. Hierdoor valt oud haar dus sneller uit en groeit nieuw haar ook sneller. Aha!

Stress

Wanneer je veel stress ervaart, kun je ook meer haaruitval ervaren. Stress zet namelijk het hormoon cortisol aan tot overactiviteit. En laat dit nou net weer in lijn staan met haaruitval. Echter, ervaar je niet meteen haaruitval wanneer jij lijdt aan stress. Vaak treedt dit pas drie tot zes maanden na de stress op.

Je slikt nieuwe medicijnen

Slik jij nieuwe medicijnen? Dan is de kans ook groot dat je haaruitval ervaart. Haaruitval is namelijk een veelvoorkomende bijwerking bij nieuwe medicijnen, zo weet Del Campo te vertellen. Ervaar jij dus veel haaruitval tijdens het gebruik van een nieuw medicijn? Ga dan in gesprek met je arts om te kijken naar mogelijke oplossingen.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws