Aiii: prins Harry krijgt meer slecht nieuws te verduren

Een dure grap voor de hertog van Sussex.

De Sussexes gaan toch al een spannende tijd tegemoet gaan met de naderende launch van Meghans label American Riviera Orchard. Maar niet alles zit ze mee: Harry heeft ook in hoger beroep zijn rechtszaak om z’n beveiliging verloren. Bovendien ligt er nóg meer slecht nieuws op de loer voor de prins…

Rechtszaak

Mocht je door de verscheidenheid aan Sussex-rechtszaken het bos niet meer zien: Harry heeft in 2020 dus een zaak aangespannen tegen het Britse Home Office. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor RAVEC (het Royal and VIP Executive Committee), die de beveiliging voor allerhande royals en andere prominenten in orde maakt.

Nadat Haz en Megs vertrokken richting Montecito en afzwaaiden als working royals, werd er door het RAVEC beslist dat zij ook geen standaard beveiliging vanuit de Britse staat zouden ontvangen. In plaats daarvan zou dit ‘case by case’ beslist worden, maar in de praktijk heeft Harry bij geen van zijn afgelopen bezoekjes aan z’n thuisland nog beveiliging gehad vanuit de Britse staat.

Hoger beroep

Eind februari hoorde Harry dat al z’n eisen afgewezen worden door de rechter van dienst, Sir Peter Lane. Destijds liet een woordvoerder van de prins al weten dat hij in hoger beroep zou gaan tegen de afwijzing.

Maar ook met dat idee wordt nu korte metten gemaakt. Harry’s eerste verzoek aan het zogenaamde court of appeal om z’n zaak opnieuw te bekijken, is namelijk afgewezen. Lane stelde dat het verzoek om een herziening in feite neerkwam op een totale herhaling van het eerdere proces. En dat is niet de meest nuttige besteding van je tijd als drukbezet gerechtshof, natuurlijk.

Tip: volg je ons ook al op Pinterest? Hier delen we regelmatig de leukste nieuwtjes op royalty-gebied!

Van de regen in de drup

Bovendien moest Harry ook nog zijn excuses aanbieden voor het lekken van vertrouwelijke informatie over z’n eigen zaak. Zo zou de Duke namelijk per email geheime informatie uit de zaak gedeeld hebben met derden, zoals goede vriend Johnny Mercer, de Britse minister voor Veteranenzaken.

Als klap op de vuurpijl moet Harry opdraaien voor 90% van de proceskosten van de Home Office. Zelf zou Harry ingezet hebben op het betalen van 40% van deze rekeningen, en dat zou al neerkomen op een bedrag boven een half miljoen pond. Een snel rekensommetje laat zien dat deze kosten voor de hertog dus minstens op 1,125 miljoen pond uitdraaien. Aiii…dat wordt nog heel wat potjes jam verkopen voor je zo’n bedrag bij elkaar hebt!

Hoewel Harry’s advocatenteam zelf claimde dat zij vanwege slechte informatievoorziening en ‘gedeeltelijk succes’ recht zouden hebben op een fikse korting, ging de rechter hier niet in mee. Het feit dat de rechtbank niet in élk argument meeging met de Home Office, is volgens Lane irrelevant. “Het verandert niets aan het feit dat de eiser [de zaak] volledig heeft verloren.” Helaas peanut butter, Harry!

Bron: The Guardian, The Telegraph | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws