Anne-Mar Zwart: ‘Ik vind het leuk om te zingen en stom dat ik er te weinig mee doe’

'Zangeres worden was één, maar voor publiek zingen was een ander verhaal.'

We kennen ze van hun rol in de schijnwerpers. Maar wat drijft bekend Nederland buiten de spotlights? Anne-Mar Zwart ontdekte al jong dat ze een talent heeft waarmee niet iedereen is geboren: ze kan zo loepzuiver zingen dat Mariah Carey er nog een puntje aan kan zuigen. In gesprek met Beau Monde vertelt ze honderduit over haar verborgen talent.

Jong geleerd

“Ik was nog heel klein toen ik ontdekte: hé, ik zing precies zoals de mevrouw op de cd. Als ik vriendinnetjes hoorde zingen, klonk dat heel anders. Ik ging weleens expres op de overloop boven heel hard meezingen, in de hoop dat mijn ouders het zouden horen. In mijn fantasie zeiden ze dan tegen elkaar: ‘Goh, die Anne-Mar kan zingen hè, wat leuk en grappig!’”, vertelt ze ons.

Haar grote voorbeeld? Niemand minder dan Mariah Carey, natuurlijk. Zo had ze een gigantische poster van de zangeres op haar kamer hangen, en heeft ze er naar eigen zeggen ‘een klein trauma’ aan overgehouden toen die op een dag verdwenen was. “Mijn moeder beweerde dat ’ie per ongeluk was gescheurd tijdens het schoonmaken, maar ik weet zeker dat ze ’m gewoon heeft weggehaald. Ik was zo intens verdrietig. Hoe durfde ze aan mijn Mariah Carey te zitten?”

Vuurdoop

Toch duurde het heel lang voor Anne-Mar echt iets met dit talent durfde te doen. Zo verklapt ze dat ze last kreeg van een flinke dosis zenuwbibbers zodra er publiek aanwezig was om haar stem te horen. “Zangeres worden was één, maar voor publiek zingen was een ander verhaal”, deelt ze.

Uiteindelijk is ze met kleine stapjes een heel eind gekomen, en zo groeide ze over haar grootste angst heen. “Een van mijn eerste grote zangperformances was The Passion in 2018. Samen met Jeangu Macrooy zong ik boven op de A’Dam Toren een nummer van Marco Borsato. Ik kan de tekst nog steeds dromen: ‘Sluit je ogen een seconde, zet een lach op je gezicht.’ Jeangu en ik deden een pingpongetje: ik twee zinnen, hij twee zinnen. Het stelde niet zoveel voor, maar je kon me wegdragen. Het voelde echt als een vuurdoop”, blikt ze nu terug.

Presentatrice en zangeres

“Ik presenteer liever voor een vol stadion een tv-programma dan dat ik een liedje moet zingen. Presenteren is mijn vak, daarvan weet ik: dit breng ik tot een goed einde. Maar met zingen ben ik daarvan niet zo overtuigd, terwijl ik het heerlijk vind om te doen”, vertelt Anne-Mar.

Onder de douche zingt ze niet, in de auto wel, en als ze thuis aan het werk is evengoed. Met een aantal meiden die ze bij de zangschool van Babette Labeij leerde kennen heeft ze nu een eigen zanggroepje, en dat bevalt haar prima. “Maar ik ben mijn droom om professioneel zangeres te worden wel kwijt”, verklapt ze aan Beau Monde.

Hoeven we dan in de toekomst helemáál geen muziek van Anne-Mar te verwachten? Ze sluit het in elk geval niet uit: “Ik vind het gewoon leuk om te zingen en stom dat ik er te weinig mee doe, omdat het wel kriebelt: ik heb dit talent gekregen, ik kan iets, dus daar moet ik wat mee. Wie weet ga ik binnenkort toch iets op YouTube of Instagram plaatsen. Eerst nog even moed verzamelen, haha.”

Dit artikel is deel van een interview met Bobbi Eden, Jelka van Houten en Anne-Mar Zwart over hun grootste passies en bijzondere hobby’s buiten de schijnwerpers. In de nieuwe Beau Monde lees je het volledige artikel. Nu in de winkels!

Interview: Fleur Baxmeier | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws