Porseleinen huwelijk: Felipe en Letizia van Spanje 20 jaar getrouwd

Een kleine throwback naar de grote dag!

Het is alweer 20 jaar geleden dat koning Felipe en koningin Letizia samen in het huwelijksbootje stapten. En om dit heugelijke moment te vieren, doen we even een trip down memory lane naar een van de meest ‘kleurrijke’ royal weddings ooit.

Bruiloft

Hoewel iedere bruid droomt van een sprookjeshuwelijk, leek het in eerste instantie voor Letizia niet zo te mogen zijn. Zo regende het pijpenstelen, was er een gevecht en stond de bruid stijf van de zenuwen. Daarnaast was kroonprins Frederik net getrouwd met Mary Donaldson, een bruiloft die in het teken stond van romantiek en ontroering. Erg lastig om te overtreffen, dus.

NL Beeld

De trouwceremonie van Felipe en Letizia was echter allesbehalve romantiek en ontroering. De ceremonie was stijf en plechtig, en de regie zeer afstandelijk, wat het moeilijk maakte om een beetje mee te leven met de bruid en de bruidegom. En dat terwijl de twee echt stapelverliefd op elkaar waren, maar dat niet durfden te laten merken op hun grote dag.

Trouwjurk

Eén ding is in ieder geval wel zeker: Leti is altijd een modebewuste royal geweest. Zo droeg ze op haar bruiloft een prachtige jurk van Manuel Pertegaz en de Pruisische Tiara: de perfecte combi – zou je denken. En hoewel beiden ook los van elkaar prachtig zijn, verzoop de bruid in de jurk. Letizia is – zoals we inmiddels allemaal wel hebben gezien – een vrij tengere vrouw, waardoor ze letterlijk verdween in de hoge opstaande kraag in combinatie met de sluier. Ook de tiara straalde kil- en strakheid uit. Ai!

En hoewel Letizia er – hoe dan ook – altijd prachtig uitziet, was de rest van de styling… interessant. Zo gingen de Spaanse royals niet voor maagdelijk wit, maar voor geel. Hm… En werden de bruidsmeisjes vermomd als Spaanse herderinnen met gele tinten. Hello 18e eeuw!

NL Beeld

Matpartij

En of dat nog niet genoeg was, ontstond er later ook nog eens een matpartij. Tijdens het diner – georganiseerd door koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje – besloten twee gasten met elkaar op de vuist te gaan. Prins Vittorio Emanuele stompte zijn neef én rivaal hertog Amadeo tot twee keer toe in zijn gezicht. Oei! De reden hiervoor was dat beide heren aanspraak zouden kunnen maken op de Italiaanse troon. Gelukkig voor Amadeo werd hij uiteindelijk opgevangen door koningin Anne-Marie van Griekenland.

Amedeo werd door lakeien naar binnen gesleept, waar volgens La Repubblica ‘een onbekende Arabische potentaat een ijskompres tegen zijn dikke lip legde’. Toen koning Juan Carlos van de matpartij hoorde, stormde hij op de Italianen af en bulderde ‘Nunca más!‘ (‘Nooit meer!’) om aan te geven dat ze niet meer op uitnodigingen aan het Spaanse hof hoefde te rekenen (en op de foto mochten ze ook niet). De gasten waren het er unaniem over eens dat het ‘de opwindendste royal wedding’ was waar ze ooit bij aanwezig waren geweest. Koningin Fabiola van België deelde naar verluidt zelfs vlugzout uit.

Afijn, de bruiloft mocht dan niet helemaal sprookjesachtig zijn verlopen, hun huwelijk doet dat wél. Happy anniversary!

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws