Hiep hiep: prinses Laurentien blaast vandaag 58 kaarsjes uit

Hoera!

Feest in Benoordenhout! Prinses Laurentien blaast vandaag 58 kaarsjes uit. Hoogtijd voor een aantal leuke feitjes over de prinses.

Benaderbare prinses

Prinses Laurentien staat bekend als ‘het meest gewone en benaderbare’ lid van het koninklijk huis: makkelijk in de omgang, een vrolijke en vlotte babbel én talent om iemand het gevoel te geven dat haar belangstelling echt is.

En hoewel ze in principe de ‘reservekoningin’ was, hoefde ze van deze titel niks te weten. Hiervoor heeft de prinses namelijk te veel respect voor wat haar schoonzus, koningin Máxima, allemaal doet. Het feit is wel dat we het slechter hadden kunnen treffen, dan met deze aardige, deftige dame als eerste reserve, toch? En daarom zetten wij een aantal feitjes over de prinses voor je op een rijtje.

Ze koos zelf haar naam

Geloof het of niet, maar we hadden in plaats van een prinses Laurentien, bijna een prinses Petra gehad. Dit komt doordat mevrouw Petra Laurentien Brinkhorst al ver voor haar huwelijk met prins Constantijn ervoor koos om haar tweede naam als roepnaam te kiezen. Nóg een leuk weetje: Laurentien is een porte-manteau van de namen van haar ouders: Laurens Jan Brinkhorst en Jantien Brinkhorst-Heringa.

Een slimme tante

Als tiener was prinses Laurentien al een echte wereldburger. Zo bezocht ze de middelbare school in Den Haag en behaalde ze haar baccalaureaat A aan het Lycée Français in Tokio, Japan.

Vervolgens ging ze toch weer terug naar Nederland, waar ze in 1986 aan de Rijksuniversiteit Groningen haar propedeuse geschiedenis behaalde. In 1989 kreeg ze een Bachelor of Arts in de politieke wetenschappen aan de University of London. Maar dat was nog niet alles. In 1991 haalde de prinses ook nog eens haar Master of Journalism aan de University of California te Berkeley in de VS. En lekker zeilen, dat kon ze toen ook al!

Mooiste trouwjurk ooit?

Prinses Laurentien en prins Constantijn stapten alweer 23 jaar geleden, in 2001, in het huwelijksbootje. In kringen van royal wedding-verslaafden staat haar zeer eenvoudige retrojapon van Edouard Vermeulen (tevens bekend van modehuis Natan) nog altijd bekend als eens van de mooiste bruidsjurken ooit. Ze droeg er de lauwerkranstiara bij, een van de oudste stukken van de Oranjes.

Laurentien Constantijn bruiloft 2001
Beeld: NL Beeld –Royalportraits Europe / Bernard Ruebsamen

Thuis in Den Haag

Laurentien en Constantijn hebben samen drie kinderen: Eloise, Claus-Casimir en Leonore. Het gezin woonde een lange tijd in Brussel, maar koos er in 2015 toch voor om weer terug naar Den Haag te gaan. Lekker dicht bij hun familie.

Prinses met een heel eigen stijl

Qua looks heeft prinses Laurentien zo haar hits & missers gescoord, maar eerlijk is eerlijk: saai is het nooit. Ze wordt immers niet voor niets de modeprinses genoemd, toch?

Zo was ze een van de eerste prinsessen in Europa met heel kort haar en is ze nog nooit een woest printje tegengekomen dat haar niet beviel. Maar ook met effen outfits pakt ze uit. Met zo’n CV aan uitgesproken smaken en ook nog eens een geheimzinnige stijl met misschien wel meer Bea-dictie dan koningin Máxima ooit zal krijgen, kunnen we maar één conclusie trekken: Laurentien is fabulous at 58!

Bron: Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws