Royal fotograaf blikt terug op Diana: ‘Ze wist hoe ze haar boodschap overbracht’

'Hier werd geschiedenis geschreven', herinnert de fotograaf zich.

In Londen is vandaag een bijzondere royal tentoonstelling geopend, waar verschillende iconische beelden van prinses Diana, prins William en prinses Kate, en prins Harry en hertogin Meghan te zien zijn. Fotograaf Anwar Hussein, die door de jaren regelmatig werkte met Lady Di, blikt nu terug op die bijzondere periode.

Geschiedenis schrijven

In de Dockside Vaults, een ondergrondse galerij nabij de iconische Tower Bridge, is de komende periode de bijzondere expositie Princess Diana : Accredited Access, waarbij er tientallen iconische foto’s van de prinses en haar nazaten te zien zijn. Fotograaf Anwar Hussein en zijn twee zoons slash vakgenoten, Samir en Zak Hussein voorzien de iconische beelden bovendien van de nodige context in de begeleidende audiotour.

Zo stelt Anwar, die inmiddels 86 jaar is en meer dan een halve eeuw in het vak zit, dat het altijd een bijzondere ervaring was om te werken met Diana. “Tijdens mijn carrière als fotograaf van prinses Diana, heb ik vaak gezegd dat hier geschiedenis geschreven wordt. Dit is nooit eerder gebeurd. En ik ben hier om het vast te leggen.”

Aan The Guardian verklapte Anwar bovendien dat Diana zich erg bewust was van haar impact. “Ze wist hoe ze een boodschap overbracht met een foto”, aldus de expert.

Princess Diana: Accredited Acces
Beeld: NL Beeld

Favoriete foto

Er zijn door de jaren nogal wat kiekjes geschoten van Diana. Niet alleen Anwar Hussein, maar ook zijn tientallen collega’s stonden jarenlang met hun gigantische lenzen in de aanslag bij elk evenement waar de prinses haar opwachting maakte. Van de legendarische revenge dress en de swingende kiekjes met John Travolta in het Witte Huis, tot die eenzame foto voor de Taj Mahal – er zijn eindeloze prachtige plaatjes van de prinses.

Diana Lahore Anwar Hussein
Beeld: NL Beeld

Toch was haar favoriete foto naar verluidt een bijzonder schrijnend beeld, zo onthulde Anwar. Het gaat namelijk om beelden van de prinses bij haar bezoek aan een kankerziekenhuis in Lahore, Pakistan. Hier hield ze een jonge patiënt in haar armen, die niet veel later aan z’n ziekte zou overlijden. “Diana vertelde me dat uit de gigantische hoeveelheid foto’s die van haar genomen waren, dit haar favoriet was. Hoewel het jongetje blind was, en hij veel pijn had van alle operatie-littekens en wondjes op z’n hoofd en lichaam, kun je zien hoe liefdevol hij naar haar kijkt, en het lijkt alsof hij kon voelen hoe ze voor hem zorgde”, herinnerde Anwar zich.

Diana Lahore Anwar Hussein
Beeld: NL Beeld

“Ze hield hem een hele poos vast, alsof hij haar eigen kindje was. Ze was ontzettend geraakt toen ze hoorde dat hij kort na haar bezoek was komen te overlijden”, blikte de fotograaf terug.

Opvolgers

Naast foto’s van Diana zijn er in de tentoonstelling ook volop beelden te zien van prinsen William en Harry en hun echtgenoten. Hoewel Anwar inmiddels redelijk op leeftijd is, hebben z’n zoons namelijk het stokje van hun vader overgenomen: ook Samir en Zak maken tegenwoordig furore als royal fotografen. “Er zijn zoveel herinneringen die onze twee families verbinden en die een speciale band creëren”, vertelt de trotse vader.

Zelf ook trek gekregen in een stedentripje richting Londen? De tentoonstelling Princess Diana: Accredited Access is nog tot en met 2 september te zien.

Bron: The Guardian | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws