Zien: Frederiks allereerste verjaardag als koning

Hiep hiep, hurra!

Nu koning Frederik goed en wel zijn plek op de troon heeft ingenomen, is er natuurlijk voor alles een eerste keer ‘als koning’. De eerste galaportretten, het eerste staatsbezoek, en natuurlijk…zijn eerste verjaardag! Frederik blies gister 56 kaarsjes uit en dat werd gevierd.

Jarige job

Frederiks eerste verjaardag als regerend vorst ging niet onopgemerkt voorbij. Wie jarig is trakteert, en dus konden we rekenen op een koninklijk kiekje. Strak uniform, keurig gekapt, en een vastberaden blik van de koning. Check!

Toch wilden we Frederik natuurlijk het liefst live in action zien op zijn eerste verjaardag op de troon. Rond het middaguur verscheen de jarige dan ook met vrouwlief koningin Mary op het balkon van paleis Amalienborg in Kopenhagen. Uiteraard volgden al snel prins Christian, prinses Isabella, prins Vincent, prinses Josephine en koningin Margrethe, die eveneens van de partij waren.

Het was een feestelijke bedoening met een hoop gewuif en gejuich.

En dat leverde een aantal prachtige kiekjes op.

En zo’n viering hoeft bij de Denen allemaal niet zo stijf en statig. Iemand jarig? Dan zing je gewoon in volle borst mee. Vooral koningin Margrethe nam het ervan en liet haar zangkunsten eens flink horen aan het publiek.

Troonwissel

Op 14 januari kwam er, geheel onverwacht, een einde aan koningin Margrethes 52 jaren op de troon. Dit ging niet gepaard met een hoop bombarie, spektakel, pomp and circumstance zoals we vorig jaar bij de kroning van Charles zagen, maar met een gezonde dosis Scandinavische nuchterheid.

Margrethe zette een krabbeltje, nam afscheid met tranen in haar ogen, en nog geen uur later volgde de proclamatie van koning Frederik X vanaf het balkon te Christiansborg. Met de balkonscÚne van gister zette koning Frederik een lange traditie voort. Moederlief vierde haar verjaardag namelijk ook altijd op deze manier.

Bron: Blauw Bloed, Twitter @ChristinZ, Instagram @detdanskekongehus | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws