Onverwachte fashion-fabel: waarom zwart helemaal niet afkleedt

We hebben het al die tijd bij het verkeerde eind gehad.

Als we in een kleding-crisis zitten en absoluut niet weten wat we aan moeten trekken, grijpen we al snel naar iets zwarts. Want zwart kleedt af. Toch? Nou, het lijkt erop dat we al die tijd in een fabel hebben geloofd. Menig stylist beweert namelijk dat hier niets van waar is.

Geen kleur

De fashionista’s onder ons hebben ieder zo hun reden om zwart te dragen: het is makkelijk, het staat bij nagenoeg alles, óf het kleedt af. Alleen lijkt dat laatste een enorme fashion-fabel te zijn. We hate to tell you, maar zwart laat je helemaal niet slanker lijken.

Dat zit zo: zwart is technisch gezien geen kleur, omdat het al het licht absorbeert. Hierdoor is er geen reflectie en mis je dus volledig diepte. Dat resulteert erin dat je er in zwarte kleding – onaardig gezegd – uitziet als een vormloos figuur van je lengte keer je breedte. Het kan er dus juist voor zorgen dat je massiever lijkt dan je bent of zou willen.

Donkere kleuren

Goed: door zwarte kleding lijken we dus juist níet slanker. Maar welke kleuren kleden dan wel af? Dat zijn volgens stylist Manon Meijers alle ‘echte’ donkere kleuren. Denk aan donkerblauw, donkerrood, donkergroen of donkerbruin. “Bij deze kleuren is wél reflectie mogelijk, wordt het licht weerkaatst en heb jij het gewilde effect van een kleur die afkleedt.” Ton sur ton (van top tot teen in dezelfde kleur) is ook altijd een goed idee. Het is niet voor niets dat de royals fan zijn van deze mode-hack!

Snit en stof

Overigens gaat snit altijd boven kleur als we het hebben over afkleden. Je japon kan een hele mooie donkerrode kleur hebben, maar als het een modelletje soepjurk is, doet het waarschijnlijk alsnog niets voor je figuur. En dan zijn er nog de materialen. Een ultradunne, synthetische stretchstof kan je bijvoorbeeld wat voller laten ogen doordat elk rimpeltje, vetje en putje van je lichaam te zien is. Een zware en stugge stof zoals ribfluweel kan echter ook weer dikker maken. Scuba of linnen zijn goede voorbeelden van stoffen die wel mooi afkleden.

Bron: Harper’s Bazaar, LINDA. | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws