Het ontwikkelen van nieuwe technologieën gaat razendsnel. Een halve eeuw geleden kon niemand zich nog voorstellen dat we allemaal met een mobiele telefoon op zak zouden lopen en mensen uit de generatie daarvóór bekeken hun favoriete televisieprogramma’s nog in zwart-wit bij gebrek aan andere opties. Met de komst van blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie is weer een nieuw tijdperk aangebroken en in alle segmenten van de maatschappij gaan we daarvan de komende jaren de effecten merken. Zo ook op het gebied van contactlenzen, die opeens veel meer mogelijkheden blijken te bieden dan de bezitters ervan helpen een scherp zicht te krijgen.
Lenzen op maat
Elk mens is uniek, dus ook de ogen wijken qua grootte natuurlijk enigszins af. Dat zou betekenen dat je eigenlijk lenzen op maat zou moeten hebben, afgestemd op jouw specifieke situatie. Lenzen met een pasvorm die geheel op jouw oog is ontworpen, dus. Momenteel kun je alleen nog universele lenzen bestellen in een bepaalde sterkte, maar het zal niet lang meer duren voordat het aanmeten van lenzen echt maatwerk gaat worden. Onder meer de kromming van het hoornvlies zal dan een bepalende factor worden bij het beter laten passen van de contactlenzen. Dat zal het draagcomfort naar verwachting verder verhogen.
Augmented Reality
Augmented reality is de techniek waarbij live beelden en virtuele beelden met elkaar worden gecombineerd. Je kent dit al vanuit de fotofilters in bepaalde apps. Je ziet jezelf, met daarbij een aanvulling die door de computer is gegenereerd. Ook in computerspellen wordt volop gebruik gemaakt van deze technologie en momenteel onderzoekt men in hoeverre dit toepasbaar is op contactlezen. Stel je voor dat je bijvoorbeeld een vertaling in de lenzen zou kunnen projecteren of dat je niet meer naar je routeplanner hoeft te kijken tijdens het autorijden, omdat de informatie gewoon via je lenzen in beeld komt.
Medische revolutie
Ook de medische wereld verwacht veel van de slimme contactlenzen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lenzen die sensoren bevatten om de functie van het oog constant te monitoren. Daarmee zouden afwijkingen aan het oog veel sneller geconstateerd kunnen worden. Het ingrijpen door een specialist kan dan tijdiger gebeuren, waardoor ernstige oogschade vaker voorkomen kan worden. En wat te denken van een meetsysteem voor de glucosewaarden via de contactlenzen? Het zijn stuk voor stuk spannende ontwikkelingen, die ons laten zien dat we nog heel wat spectaculairs te goed hebben.
Bron: Hans Anders | Beeld: Adobe Stock