Glamour met een knipoog

Last van roodheid in je gezicht? Een expert deelt de do's en don'ts

De feiten en fabels over rosacea, huidverbetering en ZO Skin Health.

Een mooie huid, een glad gelaat en een gezonde glow: dat willen we allemaal wel. Maar soms kan je huid daar best een beetje hulp bij gebruiken – en dat geldt zeker als er sprake is van huidproblemen als rosacea. In gesprek met huidtherapeute en praktijkeigenaar Keshia Houben van SkinLab Maastricht laten we ons bijpraten over de do's en don'ts, de oorzaken en fabeltjes en de impact van producten van ZO Skin Health.

Passie voor de huid

Voor Keshia Houben was het al vroeg duidelijk dat zij de wereld van de huidverzorging en huidverbetering in wilde. "Ik had echt vanaf m'n tienerjaren al een soort passie voor de huid – m'n ouders werden er soms gek van!"

Uiteindelijk heeft zij daarom een opleiding tot huidtherapeute gevolgd en inmiddels staat zij alweer heel wat jaren aan 't roer van SkinLab Maastricht. Zo is ze zowel achter de schermen actief bij de organisatorische kant, maar voert ze ook zelf nog de nodige behandelingen uit bij hun klanten.

"Je huid is je grootste orgaan en die wil je gezond houden", vat ze samen. Hierbij zijn voor SkinLab Maastricht de producten van ZO Skin Health onmisbaar. "Ik vergelijk het vaak met fitness: je kunt nog zo vaak naar de sportschool gaan, maar wanneer je je voeding niet aanpast, dan zul je de kilo's nooit kwijtraken. Bij de huid is dat eigenlijk hetzelfde. De producten van ZO Skin zijn de voeding en je gaat dus nooit het gewenste resultaat bereiken zonder."

Rosacea

Een veelvoorkomend huidprobleem is rosacea – waarbij de huid rood en vlekkerig oogt op de wangen en rond de neus. Keshia legt ons uit dat dit wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: een verstoorde huidbarrière speelt een grote rol, maar ook de demodex-mijt is wellicht een oorzaak. "Doordat er bloedvaatjes gaan lekken in je huid, stijgt de temperatuur van je huid en daardoor kan de demodex-mijt zich erin gaan nestelen."

"We merken ook vaak dat een rosacea-huid warmer aanvoelt dan de huid van iemand die geen rosacea heeft. De huidbarrière is hierbij kapot, het collageen is instabiel en daardoor krijgen deze mensen heel veel last van hun huid – met name roodheden, verdikkingen, en ontstekingen."

Ze vervolgt dat dit echt funest kan zijn voor iemands zelfbeeld en zelfvertrouwen. "Ik had zelfs een klant die zich zo schaamde voor haar huid, dat ze in de auto bleef zitten als ze haar dochter ophaalde van school. Dus het heeft echt een flinke impact." Voor dit soort gevallen zijn de producten van ZO Skin Health dan ook echt een life changer.

Do's en Don'ts

Er bestaan verschillende misvattingen over rosacea, legt Keshia uit. "Er komen vrij veel mensen naar de kliniek die zeggen: 'Ik heb last van rosacea, dús ik moet gelaserd worden', terwijl dat eigenlijk helemaal niet werkt. Bij een laser komt veel hitte vrij en daar is die mijt juist dol op. Dan maak je het vaak erger."

Wat wel werkt? Dat zijn de protocollen van ZO Skin Health. "Met rosacea voeren we een intakegesprek en daarna leggen we de nadruk op de behandeling met de producten van ZO Skin Health. Wij leggen het huidprobleem uit en aan de hand van de producten vertellen we dan hoe je het kunt oplossen." Voor de aanpak van rosacea wordt er altijd begonnen met Getting Skin Ready, met de Exfoliating Cleanser en de Dual Action Scrub. Keshia vertelt er meteen bij dat dit soms best voor verbazing zorgt: "Mensen denken vaak dat een rosacea-huid zo gevoelig is dat ze helemaal niet mogen exfoliëren of met actieve ingrediënten aan de slag kunnen, terwijl dat juist wel nodig is."

Vervolgens raadt de huidtherapeute de Oil Control Pads en de Daily Power Defense aan. "Vooral die laatste is echt onmisbaar, omdat bij een rosacea-huid de huidbarrière niet in orde is. Dus de Daily Power Defense kun je gewoon niet vervangen door een ander product van een ander merk." Hierna maken ze veel gebruik van Rozatrol en de Wrinkle & Texture Repair.

Uniek Complexion Clarifying Serum

Ook het nieuwe Complexion Clarifying Serum is een fijne aanvulling op het behandelprotocol, die voor nog betere resultaten zorgt. "Bij heel veel huidproblemen is de talgproductie een grote boosdoener. Dus je kunt dan heel veel doen, maar als je de talgproductie niet onder controle hebt, blijft het moeilijk."

"Die Oil Control Pads zijn al heel fijn, maar kunnen soms wat uitdrogend zijn. Dit serum houdt de talgproductie onder controle zonder de huid uit te drogen. Mensen vinden 'm heel comfortabel om aan te brengen", deelt Keshia. In het Complexion Clarifying Serum is het actieve ingrediënt, salicylzuur, namelijk opgelost in water in plaats van alcohol.

"Dat is echt uniek in de wereld, ZO Skin Health is het enige merk dat dit doet!"

Voor elke huid

Natuurlijk vragen we de huidtherapeute ook naar haar eigen must-haves. "Mijn favorieten zijn de Exfoliating Cleanser, het Growth Factor Serum, en de Wrinkle & Texture Repair. En drie keer per week doe ik dan nog een lekkere peeling met de Enzymatic Peel. Die kun je gewoon thuis aanbrengen – de avond voordat je bijvoorbeeld uit eten gaat of een feestje hebt – en de dag erna heb je echt een ontzettend mooie glow op je gezicht!"

De producten van ZO Skin Health zijn zelfs zo goed, dat Keshia ook manlief aan de skincare gekregen heeft. Ze vertelt ons lachend: "Mijn man is een enorm trouwe klant geworden, die kan ook niet meer zonder! Hij gebruikte eerst helemaal niks, reinigde z'n huid ook niet, maar hij gebruikt nu alle stappen van ZO Skin Health."

Ook dat is een kracht achter de producten van ZO Skin Health: ze zijn geschikt voor elke huid. Zo stelt Keshia: "Iedere huid is uniek en ZO Skin Health richt zich gewoon op je huidindicaties, in plaats van je gender, je leeftijd of je huidskleur." Zo heurt 't natuurlijk!