Maakt het leven mooier

Debora Huisman-Leeser over familiebedrijf Gassan: 'Hard werken zit in onze genen'

'Natuurlijk heb ik weleens aanvaringen met mijn familie. Maar zonder wrijving is er geen glans.'

In elke editie van Beau Monde lichten we een glamoureuze powervrouw uit. Met dit keer: Debora Huisman-Leeser. Zij startte zestien jaar geleden haar eigen exclusieve juwelenmerk Choices by DL. Inmiddels is ze Chief Creative Officer bij GASSAN, het bedrijf waarin ze opgroeide: "Natuurlijk heb ik weleens aanvaringen met mijn familie. Maar zonder wrijving is er geen glans."

Van mode naar juwelen

“Het idee was eigenlijk dat ik mijn grootvader zou opvolgen in zijn modezaken,” verklapt Debora aan Beau Monde. Ze verruilde haar studie rechten voor het Amsterdam Fashion Institute, en begon als assistent inkoper bij het familiebedrijf. Maar al snel merkte ze dat ze daarin vrijheid miste, en bovendien viel haar oog op een gat in de markt: "Klanten zochten bijvoorbeeld een groene cocktailring bij een groene avondjurk en die was er gewoon niet in het exclusieve segment."

Uiteindelijk besloot ze daarom een eigen merk binnen GASSAN te ontwikkelen: Choices by DL. "Niemand bij GASSAN stond er gek van te kijken dat ik, slechts 23 jaar jong, met een idee op de stoep stond", aldus Debora. "Hard werken zit in onze genen, dat is me met de paplepel ingegoten. Ondernemerszin ook; wij denken altijd in zakelijke mogelijkheden."

Leren van fouten

Debora's concept - één basisring met diverse kleuren goud en verschillende edelstenen om eindeloos mee te variëren - bleek een succes. "Nu, zestien jaar later, is deze ring nog altijd een van de bestsellers", onthult ze.

Toch was dat succes niet altijd vanzelfsprekend, want kort nadat ze de eerste versie van haar ring lanceerde, kwam er een klacht binnen: de steen was eruit gevallen. Geschrokken ging ze naar haar vader voor advies, maar die vertelde haar niet wat ze wilde horen. "Hij luisterde goed, keek me diep aan en zei: “Los het zelf maar op. Nee, op dat moment was dat niet wat ik wilde horen, maar het was - zo weet ik nu - wel bepalend voor wie ik uiteindelijk als ondernemer ben geworden."

Zonder wrijving geen glans

Waar Debora in eerste instantie vooral bezig was met het creatieve proces van Choices by DL, is ze inmiddels Chief Creative Officer bij GASSAN geworden. En dat betekent minder creatief, meer organisatie en meer delegeren. Maar dat ligt haar helemaal: "Omdat ik de balans heb gevonden, is mijn leven niet stressvol. Het scheelt ook dat ik het enorm leuk vind wat ik doe. Het voelt niet als werk en ik stap iedere ochtend gemotiveerd mijn bed uit."

Dat wil niet zeggen dat alles altijd goed gaat. Ook het werken in een familiebedrijf brengt de nodige spanningen met zich mee. "Natuurlijk heb ik weleens aanvaringen met mijn familie. We zijn van verschillende generaties en denken soms anders over dingen", legt Debora uit. "Maar zonder wrijving is er geen glans, en discussies brengen ons meestal verder."

De toekomst

Zestien jaar geleden had Debora niet gedacht dat ze nu deze functie zou hebben. En wat er over zestien jaar op haar visitekaartje staat? Dat weet ze ook nog niet precies. Wel ziet ze de toekomst positief in: "Mocht mijn vader ooit stoppen, dan hoop ik dat wij – mijn broer David, die onder andere verantwoordelijk is voor alle horloge-activiteiten, en ik - GASSAN overnemen. Uiteraard met mijn vaders wijze lessen in mijn achterhoofd, maar wel op mijn eigen manier..."

Interview: Agnes Hofman | Beeld: Tarone Rachamim