Maakt het leven mooier

Sterren en hun stalen rossen: garages van de rijksten der aarde

Minimalist entrance and garage of a house with a unnaturally trimmed tree , minimalist, house, entrance, garage, home exterior, architecture, modern, design, clean, white, tree, landscaping

Het verzamelen van auto’s is een dure hobby. Maar wat nou als je oneindig veel geld op je bankrekening hebt staan? Dan kan het snel uit de hand lopen. Dit blijkt wel uit de collecties van de rijksten der aarde.

Nick Mason

Als drummer van Pink Floyd heeft Nick Mason een aardig vermogen opgebouwd. Dat kwam goed uit, want Mason was vanaf jonge leeftijd al geobsedeerd door auto’s en wilde zelfs coureur worden.

Door de jaren heeft Mason een flinke collectie opgebouwd, bestaande uit zeldzame, historische (race)auto’s van merken als Bugatti, Ferrari, Maserati en McLaren. De collectie is naar het schijnt meer dan 200 miljoen euro waard. In tegenstelling tot sommige andere verzamelaars op dit lijstje is Mason geregeld achter het stuur te vinden.

Jay Leno

De komiek Jay Leno werd als gezicht van de Tonight Show stinkend rijk. De petrolhead heeft een deel van zijn fortuin gestoken in het verzamelen, onderhouden en restaureren van auto’s. Nu dat Leno 'met pensioen' is, besteedt hij nagenoeg al zijn tijd aan zijn collectie, ook wel bekend als Jay Leno’s Garage.

De verzameling, gevestigd in Burbank, Californië, omvat grofweg 400 voertuigen en staat centraal in de vele video’s die hij maakt voor televisie en YouTube. Je vindt er alles van luxe Rolls-Royce’s en obscure tweedehandsjes tot zijn eigen ‘Tank Car’.

Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld is miljardair geworden door het succes van zijn gelijknamige comedyserie, die hij produceerde met Larry David. Seinfeld begon al vroeg met het verzamelen van auto’s en bouwde een grote collectie op van ongeveer 150 auto’s. Een aanzienlijk deel van de verzameling bestaat uit klassieke Porsches, waaronder een 550 RS uit 1955, een 959 en een Carrera GT. De komiek heeft een speciaal plekje in zijn hart voor de Duitse supercarfabrikant en heeft een van de fraaiste Porsche collecties ter wereld.

Ralph Lauren

De collectie van Ralph Lauren mag misschien niet zo groot zijn als die van andere verzamelaars, indrukwekkend is deze zonder meer. De verzameling van de modemagnaat bestaat uit ongeveer 70 bijzondere auto’s van voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Van speciale Ferrari’s en Mercedessen tot zijn huzarenstuk: de Bugatti T57 Atlantic, een beeldschone machine uit 1938 met een geschatte waarde van zo’n 40 miljoen euro. De auto’s van Lauren worden geregeld tentoongesteld, zodat ook anderen ervan kunnen genieten.

Sheikh Hamad bin Hamdan Al Nahyan

Nu begint het serieuze werk. Sheikh Hamad bin Hamdan al Nahyan heeft een bijna onvoorstelbaar grote autoverzameling. De telg uit de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten heeft vier musea, waaronder een piramidevormige in Al Dhafra, opgericht om zijn auto’s te herbergen.

De Sheikh heeft meerdere wereldrecords in handen, zoals de grootste verzameling 4x4’s (718 stuks), de grootste caravan en het grootste gemotoriseerde schaalmodel van een auto (een 4:1 model van een Willys Jeep). Hij bezit daarnaast een groot aantal militaire voertuigen, Amerikaanse klassiekers en luxe Duitse wagens, waaronder zeven Mercedes-Benz S-Klasse exemplaren, ieder gehuld in een kleur van de regenboog.

Sultan van Brunei

Je hebt altijd baas boven baas – en de eindbaas, dat is in dit geval de Sultan van Brunei: Hassanal Bolkiah ibni Omar Ali Saifuddien III. De collectie van de Sultan omvat zo’n 5.000 tot 7.000 voertuigen en wordt geschat op een waarde van zo’n 5 miljard euro. Hiertoe behoren meer dan 300 Bentley’s, ruim 450 Ferrari’s en eindeloze aantallen Mercedessen, Porsches en auto’s van andere luxe merken.

Een deel van de auto’s is tevens uniek en speciaal voor hem gemaakt. Bovendien staat de Sultan in het Guinness Book of World Records met zijn verzameling Rolls-Royces, die bestaat uit meer dan 500 exemplaren. De collectie ziet zelden het daglicht en maar weinig mensen krijgen toegang om de auto’s te zien, waardoor er veel geheimzinnigheid omheen hangt.

Bron: Adobe Stock