Glamour met een knipoog

Koningin Camilla is jarig: zo belandde de inmiddels 77-jarige op de troon

Hiep hiep hoera!

Hiep hiep hoera: koningin Camilla is vandaag jarig! Reden genoeg voor een feestje aan het Britse hof natuurlijk. De vrouw van koning Charles mag vandaag 77 kaarsjes uitblazen en heeft zelfs op haar verjaardag een druk programma. En hoewel ze nu geliefd wordt door velen, ging haar pad naar de troon niet altijd over rozen.

Pad naar de troon

Ze begon als aristocratendochter die gezellig-maar-totaal-ongeschikt was om metgezel van de toekomstige koning te worden. Hoe groot de liefde tussen de jonge Charles en Camilla Shand ook was: uiteindelijk koos de kroonprins onder veel druk voor de jongere, maar onberispelijke Diana.

In 1975 werden Charles en Camilla samen gespot na een avondje theater. (Beeld: NL Beeld)

Uiteraard weten we inmiddels dat dit sprookje op een totale nachtmerrie uitliep. Het pad van Camilla naar de troon is dan ook bepaald niet makkelijk geweest. Van grote liefde van de kroonprins, naar de gewraakte 'derde in de relatie', tot uiteindelijke vriendin, verloofde en vrouw.

Camilla in juni 1992, slechts enkele maanden voor de beruchte 'Tampongate'-tapes naar de pers werden gelekt. (Beeld: NL Beeld)

Ook haar titels reflecteren deze rocky road: prinses is zij nooit geworden, maar Cam moest het stellen met de titel van Duchess of Cornwall. En een toekomstige titel als koningin-gemalin? Dat zou helemaal uit den boze zijn. Ze mocht zich gelukkig prijzen als ze, net als Philip voor haar, ooit een prinselijke consortentitel zou dragen.

Niet in't wit, wel stralend van geluk: in 2005 stappen Charles en Camilla in het huwelijksbootje. (Beeld: NL Beeld)

Elizabeth schiet te hulp

Over de jaren liet Camilla de eindeloze golven kritiek over zich heenkomen. Als er één iemand was die het devies never complain, never explain uitdroeg, dan was het Cam wel. Toch bleef die titel een heikel punt.

Naast stiefzoon William in 2010, en stiefschoondochter Kate in 2013 tijdens Trooping the Colour. (Beeld: NL Beeld)

Totdat niemand minder dan wijlen Queen Elizabeth herself zich met de kwestie bemoeide. In een bericht dat zij voor haar jubileum deelde, schreef de koningin: "Het is mijn oprechte wens dat, als de tijd daar is, Camilla bekend zal staan als Queen Consort terwijl zij haar eigen loyale dienst voortzet." Duidelijk!

Planning

Of er vandaag tijd is voor een feestje? Volgens de voormalige koninklijke butler wel. Camilla zal door Charles 'vreselijk worden verwend', deelt hij mede aan Express.

Vanochtend waren Charles en Camilla nog aanwezig bij 'de opening van het parlement'. Hierbij verlieten de koning en koningin Buckingham Palace per koets op weg naar het paleis van Westminster. Daar hield de koning mét kroon, en zijn vrouw aan zijn zijde, een speech:

Hopelijk blijft er nog wat 'vrije tijd' over voor de jarige. Naar verluidt zal het koningspaar Camilla's verjaardag waarschijnlijk privé vieren met een feest in Clarence House later op de dag. Ook hoeven we ons er geen zorgen over te maken dat de koningin iets tekort komt. "Koning Charles houdt ervan om haar te verwennen en hij zal ervoor zorgen dat alle aandacht vandaag naar Camilla uitgaat. Hij herinnert haar er graag aan dat ze koningin is en dat dit haar gegund is voor haar diensten door de jaren heen voor hem. Dit is zijn beloning voor haar."

Happy birthday, Camilla!

Bron: Instagram @theroyalfamily, Beau Monde archief, Nouveau | Beeld: NL Beeld