Glamour met een knipoog

6 tips van een huidtherapeut om jouw acne niet erger te maken

2. Knijp puistjes en mee-eters nooit uit(!)

Heel herkenbaar, je staat op het punt om een belangrijke presentatie te geven en ziet in de spiegel een puistje op je kin zitten. Het is heel verleidelijk om dit puistje uit te knijpen of er tandpasta op te smeren, toch kun je dit beter niet doen. Mindor Walrave, huidtherapeut bij Cosmetique Totale, deelt graag haar tips wat je dan wél kunt doen om te voorkomen dat jouw acne erger wordt.

1. Raak puistjes zo min mogelijk aan

Als je er een dag bewust op gaat letten zal het je verbazen hoe vaak je je gezicht aanraakt. Onze handen zijn een bron van onzichtbaar vuil en bacteriën die, wanneer ze in contact komen met de huid, kunnen zorgen voor extra irritatie en ontsteking. Het is verleidelijk om aan de puistjes te zitten, maar doe dit niet. Dit verergert de ontsteking en kan nieuwe puistjes veroorzaken.

2. Knijp puistjes en mee-eters nooit uit

Door het uitknijpen van een puistje duw je niet alleen een het pus naar buiten, maar ook bacteriën dieper in de huid. Hierdoor wordt de ontsteking alleen maar erger en kan uiteindelijk ook de huid permanent beschadigen. Laat puistjes op natuurlijke wijze genezen of vraag advies aan een huidtherapeut voor een juiste behandeling.

3. Lauw water om je huid mee te wassen is voldoende

Elementen als zeep en warm water drogen de huid uit. Wanneer een huid uitgedroogd is, zal deze meer talg gaan produceren. De extra talg kan de huid verstoppen en uiteindelijk weer tot meer acne leiden. Het wassen van je huid met lauw water is vaak voldoende om vuil en overtollige olie te verwijderen zonder de huid te irriteren. Huidtherapeut Mindor geeft de volgende tip: “Als je toch een reiniger wilt gebruiken, kies dan voor een milde, pH-neutrale reiniger die speciaal is ontwikkeld voor een gevoelige huid.”

4. Wrijf je huid niet droog, deppen is het devies

Het droogwrijven van de huid met een handdoek na het wassen, kan de huid irriteren en de acne verergeren. Gebruik in plaats daarvan een zachte handdoek en dep je huid voorzichtig droog. Dit minimaliseert irritatie en helpt de huid kalm en gezond te houden.

5. Vermijd make-up op oliebasis

Make-up op oliebasis kan poriën verstoppen en acne verergeren. Olie heeft namelijk de neiging om in de poriën te blijven hangen. Dit kan weer leiden tot verstoppingen en ontstekingen. Kies daarom voor make-up op waterbasis. Deze producten zijn vaak lichter en minder irriterend voor de huid.

6. Kies voor huidverzorging op waterbasis

Net als bij make-up kunnen huidverzorgingsproducten op oliebasis de poriën verstoppen en acne verergeren. Kies daarom voor producten op waterbasis. Deze producten bieden de nodige hydratatie, zonder de extra olie die kan leiden tot puistjes.

Door deze eenvoudige maar effectieve tips van de huidtherapeut op te volgen, kun je de gezondheid van je huid verbeteren en voorkomen dat acne erger wordt. Het kost wat discipline en aanpassing, maar je huid zal je dankbaar zijn!

Af en toe een puistje is niet erg, maar heb jij na deze tips nog steeds last van erge acne? Boek dan een gratis acneconsult bij een van de huidtherapeuten van Cosmetique Totale. Samen wordt er dan gekeken naar jouw huidbehoeften en stellen ze een persoonlijk behandelplan op.

Beeld: Adobe Stock