Maakt het leven mooier

Designervoorpret: de mooiste uniforms voor de Olympische Spelen

Van luxelabels tot lokale trots!

Eiffel Tower decorated with Olympic Rings - Paris

Deze week is het dan ein-de-lijk zover: in de Franse hoofdstad Parijs gaan de Olympische Spelen weer van start. Dit betekent dat topsporters vanuit de hele wereld de kans krijgen om zich te presenteren aan de hele wereld. Naast records en fysieke inspanningen, hoort daar ook een chic stukje aankleding bij. Wij duiken in de designers achter de Olympische tenues van dit jaar!

Olympische Spelen 2024

Hoewel de grootse openingsceremonie vrijdag pas plaatsvindt, vinden de eerste matches vandaag en morgen al plaats. Zo wordt er al druk gevoetbald, gehandbald, en rugby gespeeld nog voor de Spelen officieel geopend zijn.

Bij de openingsceremonie hoort natuurlijk de traditionele vlaggenparade – een optocht van alle 10.500 deelnemende atleten, die dit jaar bovendien en uniek randje heeft. In plaats van een parade door een Olympisch Stadion, vindt de openingsceremonie plaats in de straten van Parijs, met een optocht van boten over de Seine.

Zo krijgt de Franse hoofdstad een unieke kans om zichzelf op z'n mooist te laten zien, maar ook de atleten willen zich natuurlijk op hun best tonen aan de wereld. Naast alle lycra en nylon sportkledij die er op het veld, op de baan, en in het zwembad gedragen worden, moeten er dus ook outfitjes komen voor de presentatie van de atleten tijdens de ceremoniële evenementen. En daarvoor werken de delegaties dankbaar samen met allerhande designers!

Verenigde Staten: Ralph Lauren

Het is bijna niet te missen met welk team je te maken hebt als je kijkt naar de tenues van de ploeg van de Verenigde Staten.

View this post on Instagram

A post shared by Team USA (@teamusa)

Maar zoals in de tweede foto hierboven te zien is, heeft ontwerper Ralph Lauren ook gezorgd voor een set nette business casual looks met een klassieke blazer in de bekende red white and blue van de Amerikaanse vlag. "Zij zullen voor de hele wereld lopen", vertelt de designer in een interview. "Zij willen zich zelfverzekerd voelen."

Met deze stijlvolle designer-outfitjes zit dat wel goed, lijkt ons!

Frankrijk: Berluti

Ook de Franse équipe gaat uiteraard gestoken in ontwerpen van een label met z'n wortels in het toch al zo modieuze thuisland. Ook hier wordt gekozen voor chique business-outfits en blazers, met een prachtige kleurschakering op de revers in de tinten van de Franse vlag. Deze designs zijn afkomstig van het historische modehuis Berluti.

Let op: onderstaande video bevat flitsende lichten en kan onprettig zijn voor mensen met fotogevoelige stoornissen.

View this post on Instagram

A post shared by LVMH (@lvmh)

Er is voor de atleten bovendien volop keus uit verschillende combinaties:

View this post on Instagram

A post shared by BERLUTI (@berluti)

Of zij nu gaan voor een warme blazer of juist de spierballen willen tonen in een mouwloos gilet: er zijn opties te over. Ook hebben de dames de keuze uit een licht glanzende rok of een nette blauwe pantalon. Stijlvol en elegant, zoals we van de Fransen gewend zijn.

België: Caroline Biss

De vrouwelijke atleten van onze zuiderburen zullen eveneens piekfijn voor de dag komen, in een reeks prachtige designs van Caroline Biss. Op de website van de Belgische ploeg wordt de Olympische collectie van het label omschreven als 'jong, sexy, glamoureus' maar met 'een hoog powergehalte'. Enne: wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn!

De dames uit België komen deze Olympische Spelen stijlvol voor de dag in de stralende kleuren rood en geel uit de Belgische vlag, met volop zachte, glanzende stoffen. Van stoere jumpsuits tot klassieke powerpakken: er is volop keus!

Mongolië: Michel&Amazonka

Je kon er de afgelopen dagen bijna niet aan ontkomen op sociale media, want de Mongolische delegatie is flink viraal gegaan met de onthulling van hun uniforms. Zussen Michel, Amazonka, en Munkhjargal Coigaalaa hebben zich laten inspireren door de traditionele klederdracht van hun thuisland.

Met gedrapeerde stoffen, minutieus geborduurde kledij en zelfs matchende accessoires zal de Mongolische ploeg deze week een onvergetelijke indruk maken tijdens de openingsceremonie!

Haïti: Stella Jean

Ook de Haïtiaanse delegatie put volop inspiratie uit lokale tradities met een hoop kleur en fleur! Voor hun uniforms zullen zij een onvergetelijke indruk maken in outfits van ontwerpster Stella Jean.

Voor deze outfits heeft Stella samengewerkt met kunstenaar Phillipe Dodard, die de lokale cultuur in de schijnwerpers zet met zijn kleurrijke kunstwerkjes.

Zuid-Korea: Musinsa Standard

Dat ook Zuid-Korea anno nu een absoluut stijl-walhalla is, is natuurlijk algemeen bekend. Deze atleten zullen dan ook piekfijn voor de dag komen in outfits van Musinsa Standard. In moderne, lichtblauwe pakken met een chique tailleriem geven de atleten acte de présence in Parijs.

De uniforms zijn bovendien tot in de kleinste details uitgedacht. Zo zijn er traditionele schilderingen verwerkt in de voering van de jasjes, en hoort er zelfs een unieke ketting met een zilver embleem bij de kits.

Dit zilveren detail is zelfs nog weer terug te zien in de sneakers van de atleten. Dat is nog eens oog voor detail!

Openingsceremonie

Mocht je nu ook al helemaal zin hebben in alle glamour die er rond de Spelen wervelt, dan moet je nog héél even geduld hebben. Komende vrijdag, 26 juli, gaat de openingsceremonie van de Olympische Spelen om 20.00 uur van start. Vervolgens kun je nog tot en met 11 augustus genieten van alle atletische krachtproeven.

Bron: Team Belgium, Shownieuws, Dazed, Olympics.com | Beeld: NL Beeld

Entertainment
  • Beeld: NL Beeld