Maakt het leven mooier

Je huisdier meenemen op reis: hoe doe je dat?

Met Fikkie flaneren over de boulevard: ja of nee?

De zomermaanden zijn in full swing, en we vertrekken massaal naar zonnige oorden om daar te flaneren over boulevards, te shoppen bij lokale bazaars en te genieten van het goede leven op een strandbedje. Maar hoe zit het eigenlijk: kunnen we onze viervoeters meenemen op reis? En zo ja: waar moet je dan rekening mee houden?

Zomer met je huisdieren

De zomerperiode is altijd een bijzondere periode voor onze huisdieren. Waar wij genieten van een luilekkerleventje, betekent de vakantietijd voor je huisdier vooral dat er een hoop verandert. Misschien neem je je harige vrienden mee op reis, of regel je een fijn oppasadres terwijl jij naar de zon vliegt. Wij laten ons door Purina helemaal bijpraten over alle opties, én spieken bij de sterren voor de nodige vakantie-viervoeter inspiratie.

Verlatingsangst

Eén van de meest gehoorde problemen is dat huisdieren last hebben van verlatingsangst. In dit geval kiezen eigenaren er al snel voor om dan toch maar thuis te blijven, of om een vakantie te boeken waarbij ze niet van hun pluizige huisgenoten gescheiden hoeven te worden.

Er zijn gelukkig een aantal simpele tips om je huisdier van deze angst af te helpen, deelt Purina. Zo helpt het onder meer om je vertrek zo klein mogelijk te houden. Maak jij er altijd een hele show van wanneer je de deur uitgaat, waarbij je je kat uitgebreid voorziet van een lading krabbels achter de oren of je hond eens goed knuffelt? We get it! Toch kun je dat dus beter niet doen. Zo wordt je afwezigheid namelijk nog abrupter. "Het openen of dichtdoen van de voordeur zou een normaal onderdeel van het leven van je hond moeten zijn, geen wereldschokkende gebeurtenis", schrijft Purina.

Ook helpt het om te zorgen voor afleiding. Zet bijvoorbeeld de radio aan terwijl je weg bent, bij voorkeur op een zender waar veel praatprogramma's worden uitgezonden. Zorg daarnaast dat er genoeg leuke speeltjes zijn voor je huisdier om zich mee te vermaken. Denk bijvoorbeeld aan puzzelvoeders of intelligentie-speeltjes.

Je huisdier mee op reis

Maar goed: wanneer je op vakantie gaat, dan ben je natuurlijk wel érg lang van huis. Wanneer je je harige vrienden wel meeneemt op vakantie, dan geldt dat een goede voorbereiding key is. Laat je hond of kat bijvoorbeeld ruim van tevoren wennen aan een reismand of tuigje.

Bovendien zijn er de nodige praktische zaken om over na te denken. Plan altijd ruim van te voren een afspraak in bij de dierenarts voor een check-up en de vereiste vaccinaties, en zorg ervoor dat het dierenpaspoort en je huisdierenpolis ook helemaal up-to-date zijn. Je weet wat ze zeggen: better safe than sorry!

Logeeradres voor je huisdier

Voor dieren op leeftijd of viervoeters met onderliggende ziekten kan reizen vooral veel stress opleveren, en dan is het goed om een alternatief te regelen. Kies er bijvoorbeeld voor om een oppas thuis langs te laten komen, zodat je kat of hond nog altijd z'n eigen vertrouwde omgeving heeft. Bijkomend voordeel: deze catsitter of dogsitter kan jou eindeloze foto's van je lieveling sturen terwijl jij in de zon aan een cocktail nipt.

Een andere optie is natuurlijk om een kattenhotel, dierenpension, of ander logeeradres te regelen. Het zal je niet verbazen, maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is cruciaal. Doe goed onderzoek naar alle opties, en kijk naar wat het best bij jouw beestje past.

Spieken bij de sterren

Waar wij misschien één of twee keer per jaar de hort op gaan, geldt dat de celebs natuurlijk met regelmaat de hele wereld over vliegen. En daarbij moeten de viervoeters ook in style meereizen!

Ontwerper Valentino Garavani laat bijvoorbeeld z'n hondjes regelmatig proeven van het yachting-leven. Cute!

Superster Taylor Swift laat haar katten on the road regelmatig keuvelen met andere beroemdheden, zoals in dit geval niemand minder dan Paula Abdul.

Presentatrice en model Chrissy Teigen deelt via Instagram regelmatig zoete kiekjes van haar gezin, inclusief hondjes. Enne, die vliegen dus ook gewoon mee in de private jet met de rest van de familie.

The Real Housewives of Beverly Hills en Vanderpump Rules-ster en zakenvrouw Lisa Vanderpump spant echter de kroon: zij deelde dit kiekje van een custom gedecoreerd vliegtuig, waar zij zelf met haar viervoeters op de staart is afgebeeld. Dat is nog eens reizen in style!

Goed, misschien is zo'n custom vliegtuig niet voor iedereen even haalbaar, maar laten we wel wezen: met een hoop liefde, goede zorgen en een goede voorbereiding, komen ook jouw viervoeters helemaal happy de zomer door.

Beeld: Adobe Stock