Maakt het leven mooier

Prins William doet geheimzinnig over zijn belastinguitgaven

In tegenstelling tot zijn vader houdt hij de lippen stijf op elkaar.

Sinds de Britse troonwissel is prins William de nieuwe beheerder van het hertogdom Cornwall. En dat doet hij nét even anders dan zijn vader koning Charles: terwijl Charles altijd open kaart speelde over zijn belastinguitgaven, houdt William zijn kaarten dicht tegen de borst.

Mysterie

Voor de kroonprins is het hertogdom Cornwall de grootste bron van inkomsten. En daar valt een aardig slaatje uit te slaan: voor het belastingjaar 2023-2024 ontvingen Wills en zijn gezin een bedrag van 30 miljoen pond. Maar wat hij precies aan belasting betaalde, blijft een mysterie.

Dat is best opvallend, want vader Charles was altijd open en transparant over zijn belastingafdracht. Zo betaalde hij in 2021 bijvoorbeeld ruim 5 miljoen pond, en in 2022 zelfs 5.9 miljoen pond aan belasting. Daarnaast publiceerde Charles altijd een overzicht met details over de butlers, chefs, tuinmannen en ander personeel, maar ook dat hebben dat Waleses niet gedaan dit jaar... Je hebt toch niet iets te verbergen, William?

Belastingvrijstelling

Officieel heeft het hertogdom een zogeheten 'kroonsvrijstelling', wat betekent dat er überhaupt geen inkomsten- of vennootschapsbelasting over betaald hoeft te worden. Toch begon Charles in 1993 al met het vrijwillig betalen van belasting. Voor zover we weten heeft zijn zoon deze traditie wél voortgezet, maar besloot hij om de daadwerkelijke uitgaven niet publiek te maken.

Het hertogdom van Cornwall

Het hertogdom Cornwall is een estate dat in 1337 werd opgericht door koning Edward III om de troonopvolger van geld te voorzien. Het omvat uit een uitgestrekt landgoed, ter waarde van zo’n 1 miljard euro, bestaande uit 130.000 hectare aan land, boerderijen, huizen en andere bezittingen. En dat levert dus heel wat geld op: 23.6 miljoen pond om precies te zijn, omgerekend meer dan 28 miljoen euro.

Wat er met dat geld gedaan wordt? Dat gaat dus naar Wills, Kate en de drie kinderen. De opbrengsten financieren hun publieke uitgaven, private uitgaven én liefdadigheidsuitgaven. Een lekker zakcentje, hoor!

Bron: People, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld