Maakt het leven mooier

Koning Charles zorgt voor 'teleurstellende' breuk met traditie

Zo komt er een einde aan drie decennia traditie.

Royal visit to Sandringham Flower Show

Ook wanneer de Britse vorstenfamilie van een zomervakantie geniet, maken zij nog regelmatig uitstapjes die in het teken staan van zien, maar vooral gezien wórden. Zo ook het traditionele bezoek aan de Sandringham Flower Show. Traditiegetrouw zien we hier enkele Windsors acte de présence geven, maar dat liep dit keer op een flinke teleurstelling uit.

Sandringham Flower Show

Lanterfanten in de zon, vriendelijk zwaaien en lachen, genieten van lokale lekkernijen en ruiken aan alle prachtige bloemen die tentoongesteld worden – een bezoekje aan de Sandringham Flower Show is bepaald geen straf. Het is dan ook al jarenlang de traditie dat leden van de koninklijke familie er sfeer komen proeven. Dit jaar gaat dat echter niet door: voor het eerst in dertig (!) jaar moet de show het zonder de Windsors stellen. Hoewel Charles en Camilla wel in de buurt zijn, lieten zij het afweten tijdens de grand opening die gisteren plaatsvond.

Teleurgesteld

Graham Brown, de directeur van de organisatie, stelt tegenover de BBC: "Het is teleurstellend dat de koning andere verplichtingen heeft." Toch blijft hij er nuchter onder. "Maar de mensen zijn hier om de show te zien." Met andere woorden: your loss, Hoogheid!

Ook één van de prijswinnaars van de show dit jaar, Michaela Boggis, toont begrip voor Charles' keuze. "Het was leuk om de koning vorig jaar te ontmoeten, dat was fantastisch. Het is echt jammer dat hij er dit jaar niet bij kan zijn, maar de familie heeft natuurlijk wat problemen gehad", stelt ze.

"We kunnen niet altijd krijgen wat we willen."

Balen

Ook voor Charles en Camilla zelf zal het ongetwijfeld een domper zijn dat zij de opening van de show dit jaar moeten missen. De zonnige kiekjes van het paar bij het evenement stralen elk jaar niets anders uit dan puur genieten.

Bovendien is het nog maar de vraag of zij de komende jaren de kans krijgen om deze fijne zomertraditie voort te zetten. Zo heeft de Royal Horticultural Society laten weten dat er vanaf 2026 een nieuwe tentoonstelling georganiseerd wordt op het landgoed Sandringham.

Directeur Brown stelt: "Sandringham is aan het veranderen en wij moeten daar allen in meebewegen." Fingers crossed dat C&C volgend jaar bij de laatste editie in de traditionele stijl wél hun opwachting maken!

Bron: BBC | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld