Maakt het leven mooier

Beau Monde's Sandra deelt golftips voor beginners: 'Ik bleek géén natuurtalent'

Van de eerste keer tot etiquette!

Golftips van Beau Monde's hoofdredacteur

Heerlijk tegen een bal slaan terwijl hazen en reeën wegschieten, de zon op je snoet schijnt en de wind door je haar waait. Sandra ten Brink, hoofdredacteur van Beau Monde, werd uitgenodigd voor een golfclinic en ging de uitdaging aan. Mocht je na het lezen van haar gouden tips ook de green op willen, dan hebben we aan het eind van dit artikel bovendien een leuke actie voor je!

Geen Tiger Woods

Al mijn hele leven heb ik het tegenovergestelde van faalangst. Ik leid aan chronische zelfoverschatting. Ga ik iets nieuws doen, dan ben ik er heilig van overtuigd dat ik er supergoed in ben. Of het nou een workshop graffiti spuiten, squash, surfen, indoor skydiven, line dansen, glasblazen, pottenbakken of een cursus spiegel tuften is, ik denk dat ik het allemaal hartstikke goed kan. Tótdat ik tien minuten met mijn nieuwe hobby bezig ben en blijkt dat ik het (“Huh!?”) helemaal niet kan. Élke. Keer. Weer.

Toen we met een aantal redactieleden een golfclinic gingen doen, stond ik vanzelfsprekend vooraan. Putten, chippen, swingen. Ik zou vast net Tiger Woods zijn – maar dan wit, met borsten en zonder overspelig karakter en woeste echtgenote. Maar je raadt het al: ik bleek géén natuurtalent.

Waar eindredacteur Marique de bal meteen keihard wegtikte, raakte ik zo’n beetje alles – gras, mijn tenen, Marique – behalve de bal. “Het is een kwestie van oefenen” probeerde Miss Montreal, op dezelfde golfbaan aanwezig, me te troosten. Inmiddels hebben de Beau Mondes (oefenen, oefenen, oefenen!) vijf keer met elkaar op de green gestaan en ik moet zeggen, ik vind het steeds leuker worden.

Beeld: Tom ten Seldam

Tips

Mijn tips voor (andere) beginnende golfers:

  1. Natuurlijk is het spannend om je voor het eerst bij een baan te melden, maar knikkende knietjes zijn echt niet nodig. Golfclubs en -banen door heel Nederland vinden het juist gezellig, een frisse wind op de baan en in hun restaurants.
  2. Investeer in goede lessen, via Golf.nl/welcome. Het is slim om golf meteen goed te leren. Voor jezelf, maar ook voor anderen op de baan. Denk bijvoorbeeld aan de spel- en etiquetteregels: wanneer laat je een andere speler voorgaan? Wanneer pak je de bal op? Hier kun je je ook nog aanmelden voor een vrijblijvende en vaak gratis kennismakingsles van twee uur, door heel Nederland.
  3. Wees niet te streng voor jezelf als je bal wéér in het water belandt. Dat overkomt zelfs de pro’s. Je moet oefenen, dus doe dat ook.
  4. Heb geduld en staar je niet blind op handicaps. Daar gaat het namelijk niet om. En bovendien, je kunt met je hoge handicap nog steeds samen met betere golfers spelen. Je speelt namelijk tegen jezelf en niet tegen de ander.
  5. Speel in het begin eventueel met geleende golfclubs, maar investeer zodra het goed voelt in clubs op maat. Dat is veel beter voor je swing, en voor je rug.

Elegance en Happy In Shape-collega Hilde Veeren tipt in de nieuwste Beau Monde bovendien dat de kleding op de golfbaan ook een echt pluspunt is. "Je kunt je eigen stijl laten zien – zonder dat het keiharde sportkleding is." En de leukste golfkleding? Die shop je natuurlijk bij JumboSports.com.

Nieuwsgierig?

Wil jij de kunst van het golfen onder de knie krijgen? Dan hebben we goed nieuws! Met Beau Monde kun je nu namelijk een pakket van 6 lessen boeken voor slechts €100 met de code BeauMonde10! Hier vind je alle informatie en regel je meteen een sportieve cursus voor jezelf en eventueel je lief, vriendengroep of gezin. Let op: deze code is hoofdlettergevoelig.

Kortom: waar wacht je nog op?!

In de nieuwste Beau Monde praten we je uitgebreid bij over alle ins en outs rond golfen. Naast onze eigen redactiekanjers komen ook de experts aan het woord én voelen we Miss Montreal aan de tand over haar sportieve hobby.

Aangeboden
  • Tom ten Seldam