Gisterochtend verschenen de Sussexes opnieuw op televisie voor een gezamenlijk interview. Dit keer niet om de vuile was van de Windsors buiten te hangen, maar om een eigen liefdadigheidsproject in de schijnwerpers te zetten. Hierbij sprak hertogin Meghan zij aan zij met prins Harry over de impact en trauma's die zij had overgehouden aan de periode die ze in Engeland doorbracht.
Nieuw project voor Harry en Meghan
Meghan en Harry waren dit weekend beiden te gast bij de Amerikaanse ochtendshow CBS Sunday Morning. Hier was het stel om hun nieuwe social media-initiatief The Parents Network uit te lichten, maar er werd ook in gegaan op eigen ervaringen. "Alles wat je wil als ouder is je kind beschermen”, aldus Meghan in het programma. "En we zien wat er online allemaal gebeurt. Er is daar nog veel werk aan de winkel. We zijn blij dat we met The Parents Network kunnen bijdragen aan die positieve veranderingen."
Harry vertelt dat ouders tegenwoordig de 'eerstehulpverleners moeten zijn'. "Maar zelfs de beste hulpverleners ter wereld kunnen je nog niet vertellen wat precies de voortekenen van zelfmoord zijn. Dat is zeer beangstigend."
Zelfmoordgedachten
Zelf kampte Meghan ook ooit met zelfmoordgedachten. Dit maakte ze in 2021 al bekend tijdens dat beruchte interview met Oprah Winfrey. Dit zou rond de zwangerschap van zoontje Archie gespeeld hebben.
"Ik voelde me slecht, en Harry stelde voor dat hij in zijn eentje naar het event van die avond zou gaan", zo vertelde Meghan toen. "Maar ik zei hem eerlijk: ‘Ik denk dat ik nu niet alleen gelaten mag worden’." Waarop Oprah vroeg: “Omdat je de angst had dat je jezelf iets aan zou doen?” Hier antwoordde Meghan: "Ik wilde gewoon niet meer leven."
Voor Harry was dit de druppel om met het hele gezin naar de VS te verhuizen. “Ik was er kapot van”, aldus Harry tegen Oprah. “Ik wist dat ze het moeilijk had – we hadden het allebei moeilijk. Maar dat het tot dat punt zou komen, had ik nooit gedacht. En dat we wél op dat punt waren gekomen, maakte me beschaamd en kwaad. Ik reageerde er aanvankelijk niet goed op. Ik was getraind om te denken als ‘de prins’, niet als ‘de echtgenoot’. Ik hield me toen meer bezig met de vraag: ‘Wat gaan mensen denken als we niet komen opdagen? We komen te laat.’ Ze had veel meer nodig van mij dan ik haar kon geven. En achteraf gezien haatte ik mezelf daarvoor. Na een tijdje besefte ik eindelijk dat, als ik mijn vrouw en kind wilde redden, ik mijn hele leven zou moeten omgooien.”
Trauma
Meghan is nog altijd niet hersteld van deze zware periode. "Ik denk dat, als je pijn of trauma hebt meegemaakt, dat het een belangrijk deel van het genezingsproces is om erover te praten", zo vertelde Meghan in het praatprogramma. "Persoonlijk denk ik dat ik slechts het topje van de ijsberg verwerkt heb. Maar ik weet dat ik nooit zou willen dat iemand anders zich zo voelt. Ik zou nooit willen dat iemand anders dat soort plannen maakt."
"Ik zou ook nooit willen dat men iemand niet gelooft, als ze zoiets zeggen", gaat ze verder. "Als ik andere mensen kan redden door uit te spreken wat ik heb meegemaakt, of iemand in hun leven kan aanmoedigen om regelmatig te checken hoe het met hen gaat - in plaats van aan te nemen ‘het ziet er goed uit aan de oppervlakte, het zal wel oké zijn’, dan is het het waard. Dan ben ik bereid om het negatieve commentaar erbij te nemen."
Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).
Bron: Nouveau | Beeld: NL Beeld
- Beeld: NL Beeld