Maakt het leven mooier

Militaire kroonprinses: Victoria van Zweden slaat een nieuwe weg in

De Zweedse prinses Victoria gaat een hele nieuwe uitdaging aan. De komende tijd gaat zij een intensieve militaire training volgen om een dieper begrip te krijgen van tactieken, militaire wetenschap, en militaire strategie.

Victoria van Zweden verruilt haar tiara voor een militaire baret. De kroonprinses laat zich namelijk onderdompelen in de militaire wereld, met een speciale officierstraining. En dat doet ze niet zomaar, maar om een zeer belangrijke reden.

Prinses in het leger

Het Zweedse hof deelt op Instagram een foto van de prinses op haar eerste dag in training. "Met grote verwachting vervolg ik vandaag mijn militaire opleiding aan de Noorse Defensieacademie. Samen met de andere cadetten ga ik mij onder meer verdiepen in tactiek, militaire wetenschap en militaire strategie", laat de prinses hierbij weten. "Mijn ambitie is nu om al mijn energie te steken in de officiersopleiding om Zweden en de strijdkrachten in de toekomst op de best mogelijke manier te kunnen vertegenwoordigen. Ik kijk uit naar een interessante en leerzame studietijd samen met mijn nieuwe studiegenoten!"

Victoria in training

Op haar eerste dag in training mocht de prinses meteen de schoolbanken in. Op foto's is zij te zien in een collegezaal, waar ze onder andere een lezing kreeg over oorlogsstudies.

Victoria in de schoolbanken bij haar militaire training (Beeld: Sara Friberg / The Royal Court of Sweden)

Haar medestudenten lijken niet echt onder de indruk van het feit dat er een koninklijke gast in hun midden is. Maar dat is precies de bedoeling natuurlijk, want bij deze militaire training is volle aandacht en concentratie enorm belangrijk. Victoria zelf zal de komende tijd dan ook een stuk minder werkbezoeken afleggen, zodat zij zich volledig kan focussen op haar opleiding.

Het is overigens niet de eerste keer dat Vic zich aan een stel legerkistjes en camouflage-kleding waagt: in 2003 rondde ze namelijk al haar basistraining af.

Voorbereiden op rol

Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat Victoria zich opnieuw zou gaan onderdompelen in de militaire wereld. “De kroonprinses zal gedurende de herfst van 2024 een speciale officierstraining beginnen om een dieper begrip te krijgen van tactieken, militaire wetenschap, en militaire strategie”, liet het Zweedse hof weten. De opleiding die Victoria gaat volgen is er niet zomaar eentje. Deze Special Officer Training duurt gemiddeld zo'n 20 tot 25 maanden, en met deze training wil de kroonprinses zich voorbereiden op een toekomstige rol als staatshoofd. Vooralsnog heeft koning Carl Gustaf geen signalen gegeven dat hij van de troon af wil zien, maar goed. Vic weet dat een verstandige meid overal op is voorbereid!

Bron: Instagram @kungahuset, Vorsten | Beeld: Sara Friberg / The Royal Court of Sweden)