Maakt het leven mooier

Prinses Amalia wordt tóch lid van 'beruchte' studentenvereniging

Ondanks het feit dat de vereniging de afgelopen jaren niet al te best in het nieuws kwam, heeft Amalia toch besloten om lid te worden van het Amsterdamse studentencorps. Sterker nog, ze zou inmiddels al midden in haar ontgroening zitten.

Het was nog even de vraag, maar Amalia wordt toch echt lid van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Volgens de Quote doet de prinses gewoon mee met de ontgroening van de vereniging, die momenteel in volle gang is. En dat terwijl ze eerder nog wijselijk wegbleef bij de corporale club.

Amalia bij het corps

Drie bronnen melden onafhankelijk van elkaar aan Quote dat Amalia op dit moment de ontgroening doorloopt van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.). En dat is best opvallend, want toen de vereniging in 2022 in opspraak kwam, zag de prinses nog af van haar lidmaatschap. In dat jaar ontstond een behoorlijke rel rondom de vereniging, toen een video uitlekte waarop een seksistische en beledigende speech gegeven werd.

Na deze en verschillende andere (gewelds)incidenten uit de afgelopen jaren, beloofde het Amsterdamse corps een cultuurverandering door te voeren. En blijkbaar was dat voor onze prinses reden genoeg om toch een kansje te wagen op een plekje.

Het pand van het Amsterdams Studentencorps (Beeld: NL Beeld)

Ontgroeningsweek

Ondanks alle commotie is A.S.C. nog altijd het populairste en grootste corps van Nederland, en daarom werkt de vereniging met een loting voor aspirant-leden. Amalia zou in eerste instantie uitgeloot zijn (daarin wordt iedereen dan wél weer gelijk behandeld), maar ze sloot zich uiteindelijk wel aan bij de na-kennismakingstijd. De ontgroening daarvan vond afgelopen week plaats. Tijdens deze ontgroeningsweek leren de aspirant-leden alles over de regels en tradities van de vereniging, maar dan wel middels de nodige fysieke en mentale inspanningen.

Hoe zo'n ontgroenings er voor Amalia specifiek uit ziet? Nou, naar verluidt zou ze elke ochtend op het kamp de Nederlandse vlag hebben moeten hijsen, terwijl ze voor de groep het Wilhelmus moest zingen. Geen drama natuurlijk, want dat lied heeft ze vast al vaak genoeg moeten oefenen.

Dispuut kiezen

Na deze introductie is Amalia er nog niet helemaal vanaf, want daarna volgt nog de kennismaking en ontgroening bij de disputen. Afgelopen juni wist De Telegraaf al te melden dat Amalia al met verschillende disputen in gesprek was. "Het zijn hele leuke meisjes allemaal", zei ze destijds over haar snuffeldagen. "Het is ook voor mij een manier om vriendinnetjes in Amsterdam te maken en als normale student een beetje mee te doen."

Prins pils

Door lid te worden van het Amsterdamse corps breekt Amalia met een jarenlange familietraditie. Veel van haar voorgangers gingen studeren in Leiden, en sloten zich aan bij Minerva, het Leidse studentencorps. Dat is dan ook de plek van haar vader de bijnaam Prins Pils heeft verkregen. Maar ach, Amsterdam of Leiden, wij hopen in ieder geval dat Amalia bij het A.S.C. toch een beetje 'gewoon' student mag zijn. En ook in Amsterdam zullen ze vast genoeg leuke bijnamen voor haar kunnen verzinnen. Prinses Wijnfles, misschien?

Bron: NOS | Beeld: NL Beeld