Maakt het leven mooier

'Katja en ik, dat is sisterhood': Igone de Jongh over daten en vriendschappen

"Katja is een van de liefste mensen die ik ken", vertelt Igone de Jongh in gesprek met Beau Monde. In een openhartig interview vertelt de ballerina over hun bijzondere band, haar vriendschappen, en datingapps.

Na een turbulente periode bevindt Igone de Jongh zich nu in een fase waarin ze weer vooruitkijkt. De steun van de mensen om haar heen, waaronder Katja Schuurman, heeft haar enorm geholpen. Maar hoe is haar bijzondere vriendschap met Katja ontstaan? En hoe zit het momenteel eigenlijk met de liefde? In het nieuwste nummer van Beau Monde vertelt Igone er alles over.

Vriendschap met Katja Schuurman

Igone en Katja konden het altijd al goed met elkaar vinden, maar de laatste jaren is hun band alleen maar verbeterd. “De vriendschap was er altijd al, maar is erg versterkt door wat er is gebeurd", zegt Igone. "Plotseling moet je communiceren over heftige dingen en dat heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Ineens waren we, vooral door onze kinderen, op elkaar aangewezen. Die vriendschap voelt als een sisterhood. We zijn echt familie.”

“Katja is een van de liefste mensen die ik ken", vervolgt ze. "Ze is open en eerlijk en heeft me met open armen ontvangen toen ik Thijs’ nieuwe vrouw werd. Zo fijn en bijzonder. Sammie (dochter van Thijs en Katja, red.) en ik hadden al snel een bijzondere klik en Katja is daar altijd genereus in geweest. Daardoor stond mijn hart natuurlijk ook al vrij snel wagenwijd open.”

Datingapps

Of de twee af en toe ook samen op mannenjacht gaan? "Katja is niet meer zo’n feestbeest hoor", verklapt Igone. "Ze kiest tegenwoordig liever voor haar rust en ik ben absoluut geen festivalganger. Als ik het gezellig wil hebben, ga ik naar de kroeg in Volendam. Daar zijn bijzonder veel leuke mannen. Ik ben echt dol op Volendammers.”

Toch had Igone na de scheiding best wat tijd nodig om weer te wennen aan het idee van alleen zijn. “Als ik nu in gezelschap ben of op een feestje, ben ik daar ineens als single, zonder partner. Daar ben ik me zo van bewust. Ik vind het niet erg om alleen te zijn, begrijp me niet verkeerd, maar ik moet wel aan die status wennen”, geeft ze toe.

Hoewel ze er voorzichtig in is, sluit ze niet uit dat ze ooit nog weer zal gaan daten. “Ja, als er iemand op mijn pad komt, sta ik ervoor open maar ik houd er rekening mee dat ik misschien alleen blijf. Iemand moet van heel goeden huize komen wil ik er iets mee beginnen." Aan datingapps zal ze zich in ieder geval niet gaan wagen. "Ik weet dat een datingapp voor veel mensen werkt en ik ken mensen die daardoor een gelukkige relatie hebben, maar ik ben ouderwets in de liefde. Ik zou het liefst door iemand versierd worden in de kroeg of in de supermarkt.”

Toneel als uitlaatklep

Relatie of niet, uiteindelijk is er volgens Igone nog altijd iets dat meer prioriteit verdient. "De belangrijkste relatie in je leven is die met jezelf", zegt ze. De komende tijd werkt ze aan een nieuwe voorstelling, en dat is voor haar de ultieme uitlaatklep. Wel doet ze het iets rustiger aan dan normaal. "Sinds ik weg ben bij het Nationaal Ballet kan ik mijn eigen voorstellingen bedenken en maken. Dat is fantastisch, maar ook spannend want verzin elke keer maar weer iets leuks. Dit keer wil ik er, meer dan gewoonlijk, echt de tijd voor nemen.”

En dat ze nu rustig de tijd kan nemen, dat vindt ze stiekem heerlijk. "Gek hè? Mijn lichaam moet altijd in een bepaalde shape zijn en dat hoeft nu even niet. Ik vind het wel lastig om balans te vinden tussen genieten van het leven en heel hard werken en trainen. Dat ik nu af en toe een wijntje kan drinken en weinig druk ervaar, is prettig."

Dit artikel is afkomstig uit een groot interview met Igone de Jongh uit de allernieuwste Beau Monde. Vanaf vandaag in de winkels!

Interview: Anne Tonen | Foto’s: Stef Nagel | Styling: Angela Kuperus | Visagie: Angelique Woudenberg