Maakt het leven mooier

Mooie krullen? Dit helpt om ze te laten stralen

Ga je voor zachte krullen, beach waves of een lekkere strakke krul? Met de juiste producten maak je het verschil voor je haar en geef je je krullen de veerkracht die ze verdienen.

Mooie krullen

Krullend haar heeft een bijzondere charme. Het staat zo leuk en geeft je haar net dat beetje extra glamour. Haar met krullen vraagt wel om een speciale verzorging. Hierbij maakt het niet uit of je nu krullen hebt van jezelf of deze erin hebt gezet met permanent. De unieke textuur van krullen maakt het haar vaak droger en kwetsbaarder dan steil haar. Een goede verzorgingsroutine helpt je krullen te voeden, hydrateren en in topconditie te houden.

Vochtbalans: de sleutel tot mooie krullen

Krullend haar is van nature droger dan steil haar omdat de natuurlijke oliën van de hoofdhuid moeilijker door de kronkels van de krullen naar de punten kunnen reizen. Dit maakt het belangrijk om producten te kiezen die het haar intensief hydrateren zonder het te verzwaren. Conditioners en haarmaskers met ingrediënten zoals sheaboter, kokosolie, en aloë vera zijn uitstekend om de vochtbalans in evenwicht te houden.

Speciale shampoo

Krullen hebben baat bij een hydraterende shampoo, speciaal ontwikkeld voor krullen. Vermijd vooral shampoos waarin sulfaten zijn verwerkt. Sulfaten kunnen namelijk de natuurlijke oliën uit je haar verwijderen, waardoor je krullen er nog droger uit komen te zien. Een sulfaat vrije shampoo reinigt op milde wijze het haar en je hoofdhuid, maar ondersteunt wel bij het behoud van de vochtbalans in het haar. Het is heel goed om hierbij een zogeheten clarifying shampoo te gebruiken, zonder sulfaat. Deze is namelijk speciaal ontworpen om ophopingen van productresten, oliën en verontreinigingen grondig te verwijderen uit je haar, zonder het haar uit te drogen. Voor krullend haar kan een clarifying shampoo bijzonder nuttig zijn, vooral als je merkt dat je krullen minder springerig zijn of je haar dof aanvoelt. Als je veel stylingsproducten gebruikt, dan kunnen deze in je haar achterblijven en de veerkracht beïnvloeden. Clarifying shampoo ontdoet je lokken hiervan. Het resultaat? Lichtere, frissere krullen met meer definitie en minder gewicht.

Goede conditioner

Om je krullen lekker te voeden en te hydrateren, zonder het te verzwaren, gebruik je na het wassen van je haar met een sulfaat vrije shampoo een goede conditioner. Kies er eentje die geschikt is voor krullen. Het liefst van hetzelfde merk als de shampoo, omdat deze vaak op elkaar zijn afgestemd qua werkzame stoffen. Wil je je krullen extra verwennen? Een haarmasker per week is dan een goed idee. Laat het lekker intrekken volgens de verpakking voor een maximaal effect.

Drogen met een T-shirt

Krullen zijn delicaat en kwetsbaar en daarom gebruik je bij voorkeur een microvezeldoek of een T-shirt om je haren mee te drogen. Een katoenen doek is ook een goede vervanger van de gewone handdoek. Dep en knijp het haar droog in plaats van te wrijven. Zo voorkom je pluizen en beschadigingen van het haar. Bij voorkeur dep je het haar niet helemaal droog, want zo kun je de krullen beter vormgeven.

Krullen vormgeven

Je kan ervoor kiezen om je krullen hun eigen weg te laten vinden, maar het is ook goed om je krullen zelf vorm te geven met speciale stylingproducten voor krullen, zoals een gel voor krullen. Breng dit product aan op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng het aan op nat haar en maak dan gebruik van de scrunch-techniek om je krullen te vormen. Hierbij pak je het haar in je handen en knijpt het als het ware naar boven om de vorm van je krullen te ondersteunen. Knijp dan zachtjes het overtollige water eruit en herhaal. De curl defining gel legt vervolgens een lichte, flexibele laag om elk haartje, zonder dat de krullen later stijf of hard aanvoelen. Na het aanbrengen van deze gel, rol je je haar in een droog T-shirt of een speciale ‘plopping’ handdoek om je krullen in hun natuurlijke vorm te behouden, terwijl ze drogen.

Föhnen met een diffuser

Duurt het aan de lucht drogen van je haar te lang? Dan kun je een föhn of andere warmte styler gebruiken om zo je krullen te drogen. Omdat krullend haar sneller uitdroogt of gaat pluizen, is het belangrijk dat je kiest voor een lage temperatuurinstelling. Voordat je het haar gaat drogen gebruik je nog een product wat het haar beschermt tegen warmte en beschermen tegen pluizen en beschadigen. Kies ook hier voor een product speciaal voor krullend haar, omdat dit weer hydraterende ingrediënten bevat. Als je een föhn gebruikt, gebruik dan een diffuser om de hitte gelijkmatig te verdelen en je krullen te beschermen.

Wees lief voor je haar

Zorg er tevens voor dat je haar geregeld door een krullenkapper geknipt wordt en dat je ook je hoofdhuid goed verzorgt. Daar houden krullen namelijk ook van. Het verzorgen van krullend haar heeft een speciale verzorging met speciale producten nodig, maar dan geniet je ook zeker van de mooiste krullen. Neem de tijd om je haar te verwennen, te verzorgen en te laten drogen, want zo geniet je het meest van gezonde, glanzende, veerkrachtige en prachtig gedefinieerde krullen.

Beeld: Pexels