Glamour met een knipoog

Bling! De mooiste tiara's van de Japanse royals

Waar de schatkamers van Europese royals vol liggen met erfstukken, doen die van Japan het allemaal net even anders met h...

Bling! De mooiste tiara's van de Japanse royals

Waar de schatkamers van Europese royals vol liggen met erfstukken, doen die van Japan het allemaal net even anders met hun royal bling.

Zo doen ze maar zelden aan 'vintage quality' en 'heritage', elke geboren prinses krijgt voor haar 20ste verjaardag een gloednieuwe tiara en elke bruid die in de familie trouwt kan er op eentje rekenen. De tiara's zien er ongeveer hetzelfde uit. Geen gekleurde stenen, geen goud, klassieke krullen, alleen maar heldere diamanten in wit platina, wat ze een béétje een 'Say Yes To The Dress' vibe geeft. Dat komt vermoedelijk doordat ze nog maar zo'n anderhalve eeuw tot de keizerlijke look horen: bij een klassieke kimono hoort geen tiara. 

Lichte modellen

© Jonathan Nackstrand / ANP

Wat opvalt is dat het allemaal lichte en luchtige modellen zijn. Hier geen met edelstenen dichtgemetselde banden à la Denemarken, Noorwegen of Zweden, maar frêle hoofdsieraden. Op zich heel passend, want de Japanse prinsessen zijn niet lang en vrij tenger en het is niet de bedoeling er als royal uit te zien alsof je wordt verzwolgen door je bling. Ook de kleur is te verklaren: wit is een heilige kleur in het Shintoïsme, vandaar de voorkeur voor zuivere diamanten. Prinses Hisako Takamado is hier rechts beeldig in evenwicht met haar Pearl & Diamond Bandeau. Het is echter sober vergeleken bij kroonprinses Victoria's hysterische Connaught Tiara (links) waaraan alles wiebelt, iets wat Hisako's parels niet zouden dúrven. Voor wie het wil weten: gravin Sophie (midden) draagt haar Wessex Aquamarine Tiara die ook als collier kan worden gedragen. 

Alles matchy-matchy

© The Asahi Shimbun

Terug naar de afdeling Japan, waar ze dol zijn op symmetrie in hun bling. Het liefst dragen ze een parure waarin het collier een weerspiegeling lijkt van de tiara, zoals prinses Kako hier. In het westen wordt dat al snel een beetje saai gevonden, maar ter plekke geldt het 'spiegelbeeld' in dit geval als een ode aan de harmonie, #cultureelbepaald. Hofleverancier van de Japanse bling is Mikimoto, die dit soort tiara's aflevert voor zo'n 220.000 euro. Heel veel geld, maar aanzienlijk betaalbaarder dan de haute joaillerie van Chopard of Cartier.

Bruidstiara

© APF / ANP

De Crown Princess Scroll Tiara vormt een uitzondering op de voorkeur voor nieuwe tiara's. Kroonprinses Masako droeg hem op haar huwelijk in 1993. En dezelfde tiara maakte ook 34 jaar eerder al eens een jawoord mee, toen Michiko trouwde met Akihito, de huidige keizer die momenteel abdicatieplannen heeft. 

De Meiji Tiara

© The Asahi Shimbun

Michiko (rechts) draagt hier de Meiji Tiara, een familiestuk van Chaumet. Haar tweede tiara is de Honeysuckle ↓ waarin kamperfoeliemotieven de hoofdrol spelen.

© N. Washington

Chrysantenkroon

© Screenshot Google Images

Het topstuk is de keizerlijke Chrysanten Tiara. Chrysant is het keizerlijke symbool van de Japanse royals: de troon is er naar genoemd en alle hoge ordes dragen de naam van de bloem. In de tiara zijn vijf diamanten chrysanten verwerkt, met daartussen bladeren. Het is de grootste en meest massieve van de hele keizerlijke collectie. Alleen de keizerin mag hem dragen, maar Michiko wordt er de laatste jaren nog nauwelijks mee gespot. Het is een zwaar stuk en zou te belastend zijn voor haar hoofd en nek. De eerstvolgende keer dat deze tiara wordt gelucht, zal vermoedelijk op Masako's hoofd zijn. 

Openingsbeeld © The Asahi Shimbun