Europese royals bewijzen Roemeense koning laatste eer

Opmerkelijk: de Rellende Roemeense Royals hebben de gelederen gesloten en het zwarte schaap van de familie wijselijk ingelijfd voor de begrafenis.

Nederland schitterde door afwezigheid, maar andere Europese koningshuizen vaardigden een stevige vertegenwoordiging uit om de uitvaart van oud-koning Michael te bij te wonen.

Goed om te weten:  

  • Michael I stierf op 5 december na een lang ziekbed en is 96 jaar geworden.
  • Zijn dochter prinses Margareta is nu het nieuwe hoofd van de Roemeense koninklijke familie.
  • Hoewel Roemenië een republiek is, heeft de koninklijke familie nog veel aanzien: Margreta wordt ter plekke aangesproken als Her Majesty the Custodian of the Crown, ofwel Hare Majesteit de Bewaarder van de Kroon.   
  • Margareta's vete met neef Nicholas (voorheen de troonopvolger) was tijdelijk geparkeerd. Hij heeft afscheid mogen nemen van zijn opa en was aanwezig bij de uitvaart.

Het stoffelijk overschot van Michael is woensdag uit Zwitserland naar Boekarest overgevlogen.

Hierbij was de hele Roemeense koninklijke familie aanwezig, waaronder natuurlijk Margareta…

… maar opvallend genoeg dus ook Nicholas, de in ongenade gevallen kleinzoon (met baard).

Wat er is aan de hand met voorheen prins Nicholas?

 

In Boekarest lag de oud-koning opgebaard in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis. Roemenen hebben de afgelopen dag in de rij gestaan om hem de laatste eer te bewijzen.

Margareta was er een groot deel van de dag bij.

En ook Sofia en Juan Carlos, oud-koningin en oud-koning van Spanje en generatiegenoten van Michael, waren ook tijdig aanwezig…

…net als Henri van Luxemburg. 

De begrafenis zelf was een dagvullend programma met een kerkdienst en ceremonie in en bij het paleis en een processie naar kathedraal no 1 voor begrafenismis 1. Prins Charles had zich tussen koningin Annemarie van Griekenland en koningin Sofia van Spanje genesteld, want op begrafenissen kun je vaak ook prettig bijpraten. 

Met Juan Carlos had de prins van Wales het zelfs ronduit gezellig.

Ook prinses Irene van Griekenland was uitgerukt. Deze royal zien we niet zo vaak, het is de zus van koning Constantijn van Griekenland en koningin Sofia van Spanje. Ze woont samen met haar zus in een vleugel van het Zarzuela Paleis in Madrid. 

Ook aanwezig: koningin Silvia en koning Carl Gustaf van Zweden. Ze zijn de enige Scandi vertegenwoordigers, Noorwegen en Denemarken lieten net als Nederland verstek gaan.  

En bij royals kan luchtkussen net zo awkward zijn als bij normale mensen. 

De begrafenis was zoals gezegd niet gespeend van theater en verplaatsingen. Na de mis ging men in processie naar het station voor een drie uur durende treinreis naar Curtea de Arges en dan in processie naar de kathedraal daar, waarna de daadwerkelijke begrafenis plaats had.

Voor België reisden prinses Astrid en prins Lorenz af.

Naast regerende vorstenhuizen reisde een enorm contingent vertegenwoordigers van voormalige monarchieën af, onder wie prins Leka en prinses Elia van Albanië.

Nicholas stond er af en toe nogal allenig bij: we hebben niet de indruk dat de Roemeense Royals alle rimpels al hebben gladgestreken in de familie. 

 

Foto's © ANP / PPE Agency / Nieboer

Laatste nieuws