Zo zielig, koning Albert van België kan niet rondkomen van 923.000 euro. De ontevredenheid over zijn pensioen is de reden dat de oud-koning en koningin Paola sinds de troonwissel nog amper in het openbaar verschijnen.
Sinds koning Albert II in 2013 aftrad en zijn zoon Filip hem opvolgde als koning van België krijgt hij van de staat een 'dotatie' van 923.000 euro per jaar. Dat bedrag is lager dan wat hen oorspronkelijk door toenmalig premier Di Rupo was beloofd, zo blijkt uit een interview in 'Autopsies' bij de RTBF. "Ik vond dat we koning Albert II dezelfde dotatie moesten toekennen als prinses Beatrix in Nederland", zegt hij. "Dat is een bedrag van de orde van 1,4 miljoen euro. Ik vond dit een passende erkenning voor zijn jarenlange werk. Hij heeft ten slotte het land gered."
Campagneproblemen
Regeringspartijen vond het bedrag veel te hoog in een tijd dat iedereen moest bezuinigen. "Tot mijn ongenoegen zijn we toen uitgekomen bij de dotatie die zijn zoon Filip als kroonprins kreeg", aldus Di Rupo. Met andere woorden: Filip nam als koning de dotatie van zijn vader over (zo'n 11 miljoen euro waar hij belasting over betaalt). En Albert II nam de dotatie van zijn zoon ten bedrage van 923.000 euro over. Waar Filip dus met een gezin van vijf van leefde. Wat kunnen een heer van 82 en een dame van 78 voor kosten hebben?
Miljarden aan bezittingen
Albert klaagde in 2014 al over zijn uitkering, omdat hij er zijn kasteel Belvedere en zijn jacht de Alpa (een beauty van 27 meter) niet van kon betalen. Wat het gemok over het pensioen extra gênant maakt, is dat de familie bepaald niet arm is. Volgens EuroBusiness bezitten ze voor miljarden euro's aan kunst, land, investeringen juwelen en andere bezittingen. Zodat Albert ook wel zelf wat kan bijlappen om zijn luxe levensstijl in stand te houden, toch?