Groot verdriet in Thailand, waar koning Bhumibol op 88-jarige leeftijd is overleden. Hij was de langst regerende monarch ter wereld en zat vanaf 1946 op de troon.
De koning kampte al jaren met een zeer slechte gezondheid en woonde op een privéafdeling van het Siriraj ziekenhuis. Alleen voor heel belangrijke royal events werd hij in een rolstoel op het paleisbalkon gerold en even aan het volk getoond, omringd door zijn familie. Hij zou onder andere hebben geleden aan de Ziekte van Parkinson, depressies, hartfalen en de gevolgen van hart- en vaatziekten.
Koning als halfgod
In januari verscheen hij voor het laatst in het openbaar, de afgelopen dagen waren er al berichten dat het niet goed met hem ging. De koning onderging een hemodialyse, waarbij zijn bloed werd gefilterd door een kunstnier. Zijn bloeddruk was sindsdien zeer onstabiel. De recente medische bulletins waren zeer ongebruikelijk voor een land waarin de koning als een onaantastbare halfgod wordt beschouwd en vermoedelijk bedoeld om het volk op het ergste voor te bereiden.
Populaire koning
Ondanks het feit hij geen actieve rol mee speelde was koning Bhumibol tot op het laatst onverminderd populair in Thailand. Omdat hij 70 jaar op de troon zat, was hij voor vele Thai de enige koning die ze ooit hebben gekend. Hij was bovendien degene die in 1992 een sleutelrol speelde in Thailands overgang naar een democratisch systeem. Hier praatte hij in 2014 met premier Prime Minister Prayut Chan-o-cha.
Stabiele factor
Daarnaast zorgde alleen al Bhumibols aanwezigheid voor rust. Hij werd gezien als schakel met het westen: hier proost hij in 2004 met koningin Beatrix. Maar hij was ook degene die in eigen land de boel bij elkaar hield, de stabiele factor in een politiek onrustige natie. In Thailand wringt het dat de kloof tussen de rijke elite in Bangkok en de arme bevolking op het platteland steeds groter wordt. Dat leidt tot gewelddadige demonstraties, waarbij het leger zich steeds meer macht toe-eigent.
Hoe nu verder?
Het is zeer de vraag of Bhumibols zijn opvolger, de onpopulaire kroonprins Maha Vajiralongkorn (64, links), in staat is de rust te bewaren. Zowel over de geestelijke als de lichamelijke conditie van Vajiralongkorn doen nogal wat geruchten de ronde. Het zal bovendien wel even duren voor er iets over de opvolging wordt gecommuniceerd. De strenge Thaise majesteitsschennis-wetten verbieden het om over dit soort zaken te speculeren.
Familie in rouw
Bhumibol behoorde tot de rijkste vorsten ter wereld, met een privébezit van 27 miljard euro. In zijn jonge jaren was hij gefascineerd door vuurwapens en zeilen. Later schilderde en fotografeerde hij veel. Hij speelde daarnaast onder andere vrij goed saxofoon, met een voorliefde voor jazz en dixielandmuziek. Met zijn vrouw Sirikit (84) kreeg hij vier kinderen: prinses Ubolratana Rajakanya (65), kroonprins Maha Vajiralongkorn, prinses Maha Sirindhorn (61) en prinses Chulabhorn Walailak (59).
Lees verder
- Hoe excentriek is de kroonprins van Thailand?
- De 5 grootste roddels over prinses Sirindhorn
- Thaise kroonprins halfnaakt gespot