Ontroerend: hertogin Kate doet ‘Verborgen verleden’

Een onaangekondigd bezoek kreeg een heel persoonlijke draai.

Bij een onaangekondigd bezoek – scheelt een stuk in de hysterie, wel zo lekker rustig – kwam de hertogin van Cambridge in haar eigen versie van 'Verborgen verleden' terecht.

Als voorbereiding op Armistice Day bezocht hertogin Kate het Imperial War Museum (IWM) in Londen. Buiten bezocht ze 'Poppies: Weeping Widow', een deel van de kunstinstallatie die in 2014 met 888.246 klaprozen bij de Tower of London stond om te herdenken dat 100 jaar eerder WOI begon. Poppies (klaprozen) zijn het symbool van de 888.246 soldaten die destijds sneuvelden.  

Hertogin Kate, in een blauwe Jenny Packham die op herhaling mocht, liet zich rondleiden in de afdeling die over de Eerste Wereldoorlog gaat.

Later zag ze brieven van drie broers van haar overoma Olive Lupton.

Olive  werkte in WOI als verpleegster en trouwde met luitenant Richard Noel Middleton. Samen kregen ze Peter Middleton, Kate's opa. Die opmerkelijk genoeg in 1962 twee maanden First Officier van prins Williams opa prins Philip was, toen die acht weken door Zuid-Amerika vloog – who knew? Peter kreeg later Michael Middleton, Kate's vader.

De broers van Olive zijn allemaal in WOI gesneuveld. De brieven waren van Maurice die op zijn 28ste in 1915 stierf, Lionel, die in 1916 op zijn 24ste het leven liet en Francis (31), die in 1917 werd gedood.

De brieven zijn ontroerend: zo vraagt Maurice zijn vader ↑ Francis Martineau Lupton om potloden en een nachtlichtje.

Kate nam even een rustig moment om ze te lezen. De brieven bevonden zich in het IWM’s Documents Archive.

Daar waren ook de drie condoleancebrieven te vinden die uit naam van koning George V aan haar over-over-grootouders zijn geschreven, wat een wel heel bijzondere collectie met Kate's schoonfamilie oplevert.  

Armistice Day is 11 november. Er wordt dan in Engeland herdacht dat honderd jaar geleden op de elfde dag van de elfde maand om 11:11 WOI officieel een wapenstilstand tot stand kwam die het einde van de oorlog inluidde. Koningin Willem-Alexander…

… en koningin Máxima waren in 2015 aanwezig bij de herdenking, die tegenwoordig niet alleen over de slachtoffers van WOI gaat, maar ook om het herdenken van alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien. 

 

Foto's © ANP, Imperial War Museum, Kensington Palace

Laatste nieuws