Glamour met een knipoog

Oranjes: Bazel, Betuwe en bejaarden

En misschien een broodje bal?

Oranjes: Bazel, Betuwe en bejaarden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zagen kans vijf dagen werk in deze driedaagse werkweek te proppen. Bonuspunten voor zichtbaarheid! 

MAANDAG

Koningin Máxima zat in Zwitserland voor zaken als VN-vertegenwoordiger, ze was er ook in januari en in maart al eens. Ditmaal was ze er als – even diep ademhalen – mede-voorzitter van de vijfde High-Level Meeting on Financial Inclusion van de Internationale Standaardisatie Organisaties en Toezichthouders in de financiële sector (SSB’s) bij de Bank for International Settlements (BIS). Ben je daar nog? Slimme dame! 

Koning Willem-Alexander gaf een leuk interview aan de Ierse pers, ter voorbereiding van het aanstaande staatsbezoek. Hij verklapte fan van Ajax te zijn (dat is overigens een slecht bewaard geheim, die voorkeur was al bekend) en het ging over vliegen. Dat doet ZM al jaren als gastpiloot van KLM, maar bij een ontmoeting met de controversiële Ryanair-baas Michael O’Leary informeerde de Ier of Willem-Alexander niet bij zijn prijsvechter wilde komen vliegen.

Journaliste O’Leary, die over Ierland en Nederland publiceert op de website Politco in het Algemeen Dagblad: "Ik had de indruk dat de koning die vraag niet kon waarderen. Hij vertelde dat hij O’Leary, toen Ryanair later met een personeelscrisis kampte, een mail stuurde met de vraag of hij nog steeds op zoek was naar crewleden. Dat vonden wij allemaal erg grappig."

DINSDAG

Drukke dag: ZM zat in Arnhem met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek gebracht in het kader van het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Dit programma is erop gericht om in stedelijke en landelijke gebieden de gevolgen van extreme weersomstandigheden op te kunnen vangen. Om het wat beeldender te maken, werd een stortbui gesimuleerd.

Prinses Beatrix reikte in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit. Ze gingen naar Albert Goutbeek (1936) voor zijn grote inzet voor de cultuurhistorie, archeologie, cartografie en natuur van Dalfsen en omgeving. Paul Spapens (1949) werd onderscheiden vanwege zijn zeer diverse culturele initiatieven in Noord-Brabant, als schrijver en ‘cultuur-activist’. En het echtpaar Herman en Cora Labberté-Hoedemaker (1934 en 1937) kreeg de onderscheiding voor hun rol als mecenas voor studenten beeldende kunst en muziek in met name Noord-Nederland.

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Prins Bernhard, die vrijwel altijd een anjer in zijn knoopsgat droeg, heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.

Koningin Máxima – in een gewéldige hoed - opende de verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen. Hof van Nassau is onderdeel van zorginstelling tanteLouise.

TanteLouise streeft ernaar zowel thuis als in een zorgomgeving de beste zorg te bieden. Uitgangspunt is dat bewoners zo veel mogelijk de regie voeren over hun eigen leven.

Tijdens haar bezoek werd Máxima rondgeleid door het verpleeghuis. Ze kreeg uitleg over de technologische toepassingen in Hof van Nassau, zoals de inzet van slimme vloeren en het gebruik van een augmented reality bril ter verbetering van het medicatieproces. En natuurlijk was er tijd voor een babbeltje met de bewoners/

's Middags was de Royal Econome - andere outfit, zelfde schoenen - bij het jaarlijkse symposium bij van platform Wijzer in geldzaken in Den Haag. Het thema was ‘Innovatie ter bevordering van financiële fitheid van Nederlanders’. Tevens werd de nieuwe koers van Wijzer in geldzaken voor de komende vijf jaar gepresenteerd. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.

Kijk minister Wopke 'manspreading' Hoekstra er eens lekker bijzitten.

Prins Constantijn zat intussen in Stockholm met prins Daniel van Zweden (die er niet al te best uitzag - hij kwakkelt dit voorjaar met zijn gezondheid) bij Epicentre, een bijeenkomst over digitaal ondernemerschap.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Super weekend with @pcvanoranje @mennodejong70

Een bericht gedeeld door Bernhard van Oranje (@bernhardvanoranje) op

Prins Bernhard chillde met zijn broer en een vriend.

En prinses Viktória zou van ons wel wat prominenter mogen worden ingezet.

WOENSDAG

Streekbezoek-alert! De Oranjes bezochten de Betuwe en werkten in rap tempo Opheusden, Tiel, Geldermalsen en Culemborg af. Het bezoek had een laag Flipje-gehalte en ging vooral over vakonderwijs, arbeidsmigratie, jeugd en duurzaamheid...

...al kwam er uiteraard wel fruit in beeld. 

Daarna was het zaak, vermoedelijk even met zwaailichten langs de files, om op tijd terug te zijn in Den Haag. Gezien het avondprogramma hebben we visioenen van een lakei die met een vers pak en een dampende tosti klaarstond of misschien is de beveiliging even een tankstation ingestuurd voor een broodje bal? Ook weer zo'n vraag die nooit wordt gesteld op een persmoment. Hoe dan ook: koning Willem-Alexander ontving aan het begin van de avond de Chinese vicepresident Wang Qishan in Paleis Noordeinde. De Chinese gast ging daarna door voor een gesprek en werkdiner in het Catshuis, met minister-president Rutte…

… en Zijne Majesteit ging mét Máxima door naar de openingsvoorstelling van het 72e Holland Festival in Theater Amsterdam. Het betrof muziektheaterstuk The Head & The Load van Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Je ziet het stel hier met Kentridge (links), de Congolese choreograaf Faustin Linyekula en directeur van Holland Festival Annet Lekkerkerker (rechts).

Het Holland Festival is een internationaal podiumkunstenfestival dat elk jaar cultuur in de categorie Moeilijk brengt.

Daar paste dit best uitdagende Claesje prima bij. En daarna begon ook voor de Oranjes een lang Hemelvaartweekend.

Foto's © ANP, RVD