Prins Constantijn wil meer ambitie (én meer geld)

Zoals het nu gaat, kunnen we in Nederland de welvaart niet vasthouden, concludeert de prins.

Mooi en lekker nuchter interview met prins Constantijn in het Financieel Dagblad: "Wij zijn niet hard genoeg voor elkaar."

Constantijns termijn als speciale gezant voor de Nederlandse start-upgemeenschap zit er bijna op. Hij zou graag door willen, maar wel op een andere manier. "Er moet strategische coördinatie van beleid komen," zegt hij. "Alles werkt nu nog teveel langs elkaar: topsectoren, wetenschapsbeleid, start-upbeleid, internationale acquisitie. Er moeten prioriteiten komen, heldere keuzes. Het gaat mij niet om die nummer één plek op de lijstjes. Onze economie en maatschappij moet toekomstbestendig zijn."

De prins ziet nogal wat dingen die beter kunnen in Start-up Land. "We missen hier constructieve hardheid," zegt hij. "Ik was laatst in Israël waar ondernemers een pitch moesten houden voor coaches en mentoren. Dat ging er heel bot aan toe. 'Dit wordt helemaal niets!' riepen ze. 'Ik heb al tien van dit soort start-ups gezien!' Meedogenloos. In Nederland zijn we te aardig voor elkaar. Hoe kan het dat je vijf jaar aan een robot sleutelt, maar je nog nooit hebt afgevraagd hoe je hem gaat verkopen? Gaat het je om de robot of de data? Waar laat je hem bouwen? Zulke vragen worden hier te weinig en te laat gesteld."

Wat Constantijn wil is "Een ambitieus start-upbeleid voor Nederland met duidelijke doelen en een duidelijk budget. La French Tech is een innovatieprogramma van €200 mln, om maar iets te noemen. Je kunt niet claimen dat je de grootste wilt zijn als je niet investeert. Het ambitieniveau en de middelen die de overheid wil leveren zijn bepalend voor de vraag of ik doorga."

Ter vergelijking met het Franse beleid: In de vierenhalf jaar van zijn bestaan kreeg StartupDelta €4,5 miljoen subsidie. "Die moeten we steeds weer aanvragen, en zorgen dat bedrijven ook 50% opbrengen, want dat zijn we verplicht," aldus Constantijn. "Kost veel tijd en energie. Ik wil mijn medewerkers ook duidelijkheid kunnen geven. We hebben alleen maar zzp'ers in dienst. Ja, ik ook. Ik scan mijn bonnetjes en stuur een factuur."

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws