In policor tijden is het een béétje opletten wat je aantrekt of opspelt. Dus of het nu slim was van toch al omstreden prinses Michael van Kent om een broche van een Moorse man te dragen naar een lunch op Buckingham Palace?
Omdat de koninklijke familie steeds groter wordt, is nog maar een selectie van de Windsors welkom voor de kerstviering op Sandringham. Ter compensatie geeft de Queen een feestelijke lunch waar ook de familieleden voor worden uitgenodigd die niet tot de eredivisie behoren.
Prinses Michael is zo iemand. Ze kwam ter wereld als Marie-Christine, dochter van baron von Reibnitz en gravin Maria-Anna-Carolina-Franziska-Walpurga-Bernadette Szapáry von Muraszombath, Széchysziget und Szapár. De riante hoeveelheid namen duidt op overcompensatie voor het feit dat we het hier niet hebben over de top van de aristocratie. Zelf denkt ze daar overigens anders over. "Soms zeggen mensen: we stammen allemaal af van Adam en Eva," aldus de prinses. Maar stam je direct af van Karel de Grote? Kun je zeggen dat koning Lodewijk IX je voorvader is? Ik wel."
Marie-Christine's eerste man was Engelse bankier Thomas Troubridge. Als baronet geen onaardige vangst voor een ambitieus meisje. Maar zoals Marie-Christine zegt: "Ik heb altijd geweten voor grootste dingen bestemd te zijn." Dus toen prins Michael van Kent in beeld kwam, wist ze niet hoe snel ze moest scheiden en hertrouwen. De prins is een kleinzoon van koning George V, een neef van de Queen en verwant aan de Griekse en Deense royals. Zodat Marie-Christine tot haar grote vreugde een Koninklijke Hoogheid werd en voortaan door het leven ging als H.K.H. Prinses Michael van Kent.
Prinses Michael staat in intieme kring bekend als 'Princess Pushy' omdat ze graag mag zeggen dat ze als barones meer blauw bloed heeft dan de hele kouwe kant van de Windsors. In de praktijk getuigt ze echter niet van veel noblesse oblige. Ze pent boeken over royals, opent wegrestaurants (“Alles voor een gratis maaltijd!”) en zit eeuwig in geldnood.
Na jaren voor een schijntje op kosten van de Queen te hebben geleefd, moesten de Kents in 2008 huur gaan betalen. De prinses jammerde prompt tegen vrienden dat ze zo arm waren dat ze hun landgoed Nether Lypiatt moesten verkopen. "We moeten zeer sober leven en hebben dramatisch bezuinigd," aldus de prinses in de Times. "We kunnen niet meer uit eten in restaurants. Alleen nog gecaterde diners aan huis. En we moeten tegenwoordig met easyJet naar Biarritz."
Naast geld is er ook altijd gedoe met de grootheidswaan van de prinses. In een New Yorks restaurant zei ze "ga toch terug naar de koloniën" tegen een tafel met zwarte medegasten, die ze later omschreef als "een stelletje rappers". Het waren in werkelijkheid een financier, een muziek executive, twee journalisten en een advocaat.
De prinses houdt overigens vol dat ze zei dat ze zélf met liefde zou terugkeren naar de koloniën om aan hun kabaal te ontsnappen, wat er het niet echt beter op maakte. Het leverde destijds een enorme rel op die niet alleen haarzelf reputatieschade opleverde, maar indirect ook The Royal Family raakte.
Door demonstratief een 'Blackamoor' broche op te spelden voor een bezoek aan Buckingham Palace getuigt prinses Michael niet van voortschrijdend inzicht. De term ligt gevoelig in Engeland, wordt vaak geassocieerd met racisme en verwijst naar de tijd dat de Britten zich nog ver verheven voelden boven hun koloniën. Het valt nog te bezien of ze een uitnodiging voor de Royal Wedding in mei zal krijgen.
UPDATE
Prinses Michael heeft inmiddels gereageerd op alle ophef over de broche en zegt dat ze "very sorry and distressed" is, ofwel: ze heeft spijt en ze is van slag, aldus haar woordvoerder. Die voegde eraan toe dat de prinses de broche in het verleden heeft gedragen 'zonder controverse'. De broche gaat 'met pensioen' om een herhaling van deze situatie in de toekomst te voorkomen.
Foto's © Getty Images / BSR Agency / HRH Princess Michael