Glamour met een knipoog

Rellende Roemeense Royals, deel 8253

Verbannen ex-kroonprins Nicholas legt even fijntjes uit waarom hij zijn vraagtekens heeft bij de gang van zaken.

Rellende Roemeense Royals, deel 8253

Het houdt niet op, niet vanzelf. In de niet aflatende stammenstrijd rond de opvolging van de ernstig zieke oud-koning Michael heeft Nicholas de Gekwelde weer van zich laten horen.

De achtergrond nog even kort samengevat: koning Michael I neemt kleinzoon Nicholas al zijn rechten als beoogd opvolger af omdat die een buitenechtelijk kind zou hebben en dreigt te gaan hemelen. Nicholas mag van de familie geen afscheid nemen, er ontstaat een handgemeen. Nicholas' eigen moedertje Elena trekt haar handen van hem af, iedereen in rep en roer.

Kroonprinses Margareta en haar man prins Radu lijken ontzettend zin te hebben in de macht over het Huis Hohenzollern-Sigmaringen, zeker nu het parlement van Roemenië welwillend staat tegen het idee om de royals weer een prominentere rol te geven binnen de republiek. En toen knapte Michael ↑ zowaar weer op, zodat alles opeens weer open ligt.

Tot grote vreugde van liefhebbers van rellende royals wereldwijd heeft nu voormalig kroonprins Nicholas weer een duit in het zakje gedaan. Wat er van waar is, valt niet te controleren, maar hij zet nog even fijntjes op een rij waarom hij toch echt meent de rechten als opvolger te hebben. En het is best… pittig.  

"Ik heb de afgelopen weken met verbazing en verdriet gekeken naar de statements die aan de pers zijn gegeven door mensen die min of meer een connectie hebben met wat het Koninklijk Huis van Roemenië momenteel is," aldus Nicholas. "Wat ik hieronder schrijf heb ik tot nu toe voor me gehouden uit respect voor mijn grootvader en zijn huidige conditie. Maar nu maak ik ze alsnog bekend, ook uit respect voor mijn grootvader."

"Het statement van augustus 2015 waarin stond dat ik het afnemen van mijn titel accepteerde was niet door mij geschreven. Ik werd gedwongen om het te accepteren en ik weigerde het te tekenen. Er zijn nooit afspraken gemaakt over mijn definitieve vertrek uit Roemenië noch over een verbod om terug te keren.

Deze vorm van verbanning zou ik nooit hebben geaccepteerd

Ik ben in november 2015 teruggekeerd naar Roemenië om de situatie rond mijn vermeende kind op te lossen. Door het constante gebrek aan medewerking van de moeder, is hierover nog steeds niets duidelijk. Tot nu toe is er geen medisch bewijs dat de beschuldigingen van de moeder ondersteunt. Daarom zijn beschuldigingen over mijn rol in dit geheel ongefundeerd."

"De bescheiden financiële ondersteuning die me door het Koninklijk Huis, waar ik net van was buitengesloten, heb ik enkele maanden gekregen. Ik moest in een ander land een nieuw leven opbouwen. Ik besef helaas nu pas dat ik dat geld om een andere reden kreeg: het was helemaal geen hulp, maar een afkoopsom om weg te blijven en mijn mond te houden."

"Na te zijn buitengesloten van het Koninklijk Huis, heb ik mijn opa nog maar één keer gezien, in Aubonne in augustus 2015, op zijn verjaardag. We praatten over onze gezamenlijke passies, hij vroeg me op een gegeven moment hoe het ging in Roemenië en met welke projecten ik me bezig hield.

Ik begreep op dat moment dat de koning niet eens wist dat ik het land uit had gemoeten

Ik zeg hierbij dat dit een privégesprek was tussen mij en mijn grootvader, absoluut niemand behalve wij tweeën, kunnen claimen te weten wat we toen bespraken."

"Nadat ik mijn tante Margareta liet weten dat ik in Boekarest was om een persoonlijke problemen op te lossen, waaronder de situatie rond mijn vermeende kind, kreeg ik een zeer onaangename mail waarin ik ervan werd beschuldigd de zogenaamde wens van de koning in de wind te slaan. Het resultaat was die povere financiële hulp waar ik het eerder over had.

Later kreeg ik een brief van de koning die op een computer was geschreven, waarin ik mijn grootvader helemaal niet herkende

Het kwam zeer kil op me over dat ik nooit meer zou mogen wonen of werken in Roemenië. Ik ken mijn grootvader goed en heb vele jaren in zijn gezelschap doorgebracht. Ik ben ervan overtuigd dat uitgerekend mijn opa, koning Michael, zelf ooit een banneling, nooit aan me zou hebben gevraagd om Roemenië voorgoed te verlaten. Als hij me iets te zeggen had, zou hij dat rechtstreeks doen, zoals ook ik rechtstreeks met hem communiceerde. In onze relatie zijn nooit intermediairs nodig geweest."

Nicholas vervolgt dat er tussen 2015 en 2017 een radiostilte was: "Ik begrijp niet hoe, en uitgaand van welke autoriteit, het iemand verboden kan worden om in het openbaar te verschijnen. Misschien dat de schellen van de ogen van het publiek waren gevallen en ze de spelletje hadden gezien die achter de schermen worden gespeeld als ik wel had mogen verschijnen. In de afgelopen weken zijn ze alsnog aan het licht gekomen."

"In Zwitserland hebben artsen beroepsgeheim, maar de naaste familie van de patiënt mag de medische dossiers wel inzien. Wat ik wilde, was alles speculaties rondom de gezondheid van mijn opa ophelderen. Daarnaast wilde ik weten of hij wel of niet een rol heeft gespeeld in het feit dat ik uit de familie en het Koninklijk Huis ben verbannen. Waarschijnlijk heeft juist die behoefte aan correcte informatie en concreet bewijs (de behoefte van de anderen) aan onzekerheid, twijfel en agressie doen toenemen."

"Mijn naam is Nicholas de Roumanie Medforth-Mills. Ik ben van mening dat het getuigt van respect voor je eigen status – dat van een Koninklijk Huis of een vertegenwoordiger daarvan – om een persoon in een officieel communiqué in ieder geval goed te spellen, zonder boosaardige bedoelingen."

Kort samengevat: Nicholas verdenkt zijn tante Margareta (tweede van links) er van zich als spreekbuis voor zijn opa op te werpen, om zo zelf de macht naar zich toe te trekken.

Het vervolg van deze rel wordt nog spannend: Nicholas is populair in Roemenië en gaat volgend jaar trouwen met Alina-Maria Binder (rechts). Iets zegt ons dat hij dat het liefst als prins te Boekarest zou doen: hij geeft het beslist nog niet op. Kom er maar in, prinses Margareta.

Openingsfoto's  © PPE Agency, andere foto's © Nicholas de Roumanie Medforth-Mills.