Waarom prinses Diana nog altijd fascineert

Vandaag is het 19 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte in Parijs. Degenen die zich afvroegen of ze ook na haar do...

Vandaag is het 19 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte in Parijs. Degenen die zich afvroegen of ze ook na haar dood nog interesse zou opwekken, hebben inmiddels hun antwoord. 

Diana is nog bijna elke dag in het nieuws. Haar zonen William en Harry spreken vaak en met veel liefde over haar. Bodyguards die met haar werkten doen hun verhaal. Er zijn nog altijd samenzweringstheorieën dat haar dood een aanslag was. En zelfs mensen die totaal niets met royals hebben, kunnen je nog precies vertellen waar ze waren op het moment dat ze hoorden dat de prinses was overleden. Hoe kan dat? 

Wonder Woman

© Graham Turner / Getty Images

Om te beginnen is Diana’s invloed blijvend geweest. Niet alle beschuldigingen aan het adres van de paparazzi zijn blijven hangen, noch de beschuldigingen hoe de prinses zelf de media manipuleerde. Wat beklijft, is het sprookje dat misliep en tegen alle verwachtingen in een soort royal Wonder Woman opleverde. Diana was de bleue lady die zich liet bedriegen door haar man en zijn minnares Camilla. En ze was het slachtoffer van haar eigen wispelturige emoties en hevige eetstoornissen. 

People’s Princess

© AFP / ANP

Ze was echter ook degene die de royals menselijk maakte toen de tijd daar rijp voor was. En de beroemdste vrouw ter wereld werd en toch voor elkaar kreeg dat vrouwen wereldwijd zich met haar identificeerden. Ja, ze was een prinses in een paleis. Maar ze had eetproblemen, liep bij een therapeut, was bedrogen, had bedrogen, was alleenstaand moeder, had haar eigen ambities: welcome to the sisterhood

Niets veranderd

© Hulton Archives / Getty Images

Het helpt dat de verhoudingen binnen de Windsors al die tijd gelijk zijn gebleven. Prins William is weliswaar getrouwd en vader geworden, maar hij is nog steeds geen kroonprins. Diana’s ex Charles zit nog steeds niet op de troon, de kwestie Camilla-als-koningin is nog altijd niet beslecht, de Queen regeert onverstoorbaar door. Weliswaar zijn er wat poppetjes verschoven, maar in feite is de situatie nog altijd zo als in 1997. Zodat Diana vaak nog in één adem genoemd met Charles, William en Harry, alsof de tijd heeft stilgestaan. Haar invloed is bovendien postuum nog dagelijks zichtbaar en voelbaar. Windsor 2.0 – minder afstandelijk, meer delen, meer tussen dan boven de mensen – ademt aan alle kanten Diana uit. 

Arme Kate…

© EPA / ANP

Soms wringt dat. Het moet bijvoorbeeld vermoeiend zijn voor hertogin Kate om altijd en eeuwig met haar beroemde schoonmoeder te worden vergeleken. Kate heeft Diana nooit gekend, maar draagt met de beladen verlovingsring met de blauwe saffier haar toch met zich mee. Niemand die zo bang is een fout te maken als de hertogin van Cambridge, de eeuwig moet opboksen tegen een icoon. Het is vermoedelijk het láátste wat Diana zelf zou hebben gewild voor haar schoondochter, maar het is wat het is.   

Voor altijd jong

© Stephan Ponds / ANP

Dat Diana nog altijd zo bekend is, wordt in de hand geholpen door het feit dat ze altijd een wat tragisch figuur gebleven. De People’s Princess met groot inlevend vermogen kon zelf maar geen persoonlijk geluk vinden. Veel te jong sterven draagt eveneens bij tot haar mythe: Diana zou nu 55 jaar zijn, maar wordt nooit ouder, krijgt nooit rimpels, zal nooit getroffen worden door een opvlieger. Ze blijft voorgoed 36, bloedmooi, steenrijk en aanbeden. En voor eeuwig op de drempel van een gelukkiger hoofdstuk in haar leven. Geen wonder dat ze blijft boeien. 

Beeld: ANP

Laatste nieuws