Tabloids zijn vol van de 'bekoelde relatie' tussen de gebroeders Wales, maar de vraag is of dat ook écht het geval is.
Feit: de prinsen groeiden samen op, waren extra op elkaar aangewezen na de dood van hun moeder en waren als volwassen mannen elkaars beste vriend en vertrouweling.
In anderhalf jaar tijd lijkt hun relatie sterk te zijn veranderd, wat vrij logisch is gezien het feit dat Harry zijn vrijgezellenjaren inruilde voor een leven als getrouwd man. Evolutie, heet zoiets.
— Richard Palmer (@RoyalReporter) April 21, 2019
Uitspraken van lichaamstaaldeskundigen die beweren dat Harry bij de paasdienst zijn uiterste best deed om William uit de weg te gaan, kunnen dan ook maar beter met een korreltje zout worden genomen. Misschien hadden ze die ochtend al samen een kop koffie gedronken, misschien appen ze elkaar wel gek en was er geen behoefte bij elkaar op schoot te kruipen. Uit de beelden blijkt dat ze normaal contact hebben, Harry maakt bovendien nog een grapje met Kate.
Beweringen dat hertogin Kate en hertogin Meghan als een soort Royal Yoko Ono's de broers uit elkaar drijven zijn ook wat vergezocht. De dames zijn zeer verschillend en zullen vermoedelijk nooit BFF's worden, maar beiden zijn veel te professioneel om het zover te laten komen.
Kate is een echt familiemens die er geen enkele moeite mee had dat haar zwager jarenlang intensief deel uitmaakte van haar gezin (en schaamteloos de koelkast van de Cambridge'jes leegat).
Meghan lijkt wat solistischer ingesteld te zijn, maar beschikt beslist over voldoende diplomatiek inzicht om te beseffen dat ze als echtgenote van de zesde in lijn van troonopvolging sterker staat ín een hechte Royal Family dan daarbuiten.
Dat het even wat minder lekker lijkt te gaan tussen William en Harry, ligt vooral aan de heren zelf. William vond het in 2017 allemaal wel erg snel gaan met Meghan en sprak daar voor de verloving zijn bezorgdheid over uit. Wie een beetje tussen de regels door kan lezen, proefde dat al eerder uit het standaard licht passief-agressieve antwoord van William en Kate als hen naar Meghan werd gevraagd: 'We zijn heel blij voor Harry dat hij zo gelukkig is'.
The hell William is doing ??? pic.twitter.com/PRN7L2w0ws
— H&M (@TheSussexes) December 26, 2018
Harry, dolverliefd en zeer gestrest door alle media-aandacht, had op onvoorwaardelijke, enthousiaste steun van zijn broer gerekend. Hij voelde zich in de steek gelaten en was daar woedend over.
William en Meghan hebben niet zoveel met elkaar, in haar periode als Royal Verloofde was regelmatig ergernis bij hem te bespeuren tijdens gemeenschappelijke momenten.
Rond het huwelijk trad er een zekere mate van berusting in waar iedereen op gedijde, daarna keerde de wrevel soms weer even terug. Zoals Harry zich eerder afgewezen voelde door William, voelde William zich afgewezen omdat zijn broer álles anders wilde doen dan zoals William, hun vader Charles en koningin Elizabeth en prins Philip het eerder hadden gedaan. Onderschat in zo'n uniek 'familiebedrijf' niet het belang van diepgaande loyaliteit en continuïteit.
Een groeiende bron van ergernis – overigens niet per se voor William, het is een bron van zorg voor het hele hof – is de manier waarop Harry Meghan ten koste van alles wil beschermen tegen 'de mannen in pakken', tegen de media en tegen alle andere 'tegenwerkende krachten'. Hij heeft meegemaakt wat dat met zijn moeder deed, hij wil het Meghan besparen. William is meer van de 'never explain, never complain' traditie en van goede afspraken maken.
Meghan noch Kate worden achtervolgd zoals dat met Diana gebeurde. Kate en William brengen zelf hun kinderen naar school, Kate is elke week wel een paar keer met George, Charlotte en Louis in het park te zien, Meghan kan vrij boodschappen doen en naar de yoga.
Dankzij hun eigen mediacode worden ze op die momenten met rust gelaten. Als er al privékiekjes van hen zijn, zijn die op afstand genomen bij openbare events, zoals een concours hippique.
Lang verhaal kort: William vindt dat Harry wel erg ver gaat in dingen afdwingen voor Meghan. En voor iedereen haar weer gaat betichten van kapsones: we weten niet of ze überhaupt om deze overdosis ridderlijkheid heeft gevraagd: de hertogin komt over als iemand die uitstekend haar eigen boontjes kan doppen.
Hoe nu verder voor de broers, te midden van de naweeën van de verhuizing van de Sussex'jes naar Windsor en de nog vage plannen om een tijdje in Afrika te gaan wonen? Het is makkelijk om te roepen dat dit Harry's manier is om maar zo ver mogelijk van William verwijderd te zijn (of andersom te redenen dat William Harry uit beeld wil hebben). Verhuizen naar Windsor was de privékeuze van Harry en Meghan, het was voor iedereen – staf, beveiliging, familie, contacten – makkelijker geweest als ze in Londen waren gebleven.
Over de vermeende emigratie: zo ver is het nog niet. Lang voor Harry Meghan leerde kennen droomde hij al van een tijdje in Afrika wonen. Het zal eerder gaan om steeds een paar maanden, dan om twee, drie aaneengesloten jaren. Het is bovendien niet ongebruikelijk in royal kringen, zelfs niet voor de eredivisie: kroonprins Guillaume en zijn vrouw Stéphanie van Luxemburg wonen momenteel in Londen, ook kroonprins Haakon en Mette-Marit van Noorwegen hebben daar een hele tijd gewoond. Zelfs de Queen en prins Philip woonden een tijdje elders en beleefden hun gelukkigste tijd als stel op Malta.
En die relatie? In maart koos William nog Harry's kant bij een verschil van mening van de hertog van Sussex met zijn vader en oma. Kroonprins Charles en de Queen waren niet verrukt van het idee dat de Sussex'jes hun eigen PR-team wilden en waren van plan de geldkraan dicht te draaien om dit te voorkomen. William kwam tussenbeide en zorgde dat Harry meer geld kreeg om toch zijn eigen Royal Household en staf samen te stellen. Zó verziekt zijn de verhoudingen dus ook weer niet. Let's calm down, dear.
Foto's © ANP, BSR Agency, Getty Images, The Royal Family, met dank aan Richard Kay (Daily Mail) en Dickie Arbiter