Charles en Camilla vieren kristallen huwelijk en hoe het allemaal begon

Enkele jaren fast forward en Camilla en Charles kregen de seal of approval en gaven ze elkaar in 2005 het jawoord. En de kroonprins trouwt hierbij eindelijk met zijn grote liefde.
Charles en Camilla vieren kristallen huwelijk en hoe het allemaal begon

Het is vandaag 15 jaar geleden dat toen nog Camilla Rosemary Shand haar eerste tiara opzette, als burger de kerk inliep en er als 'kroonprinses' weer uitkwam.

LEES OOK: De nacht dat Diana haar rivale Camilla confronteerde

Kroonprins Charles en hertogin Camilla zijn vandaag 15 jaar getrouwd, maar zijn in werkelijkheid echter al zo'n 49 jaar samen. Ze leerden elkaar in de zomer van 1971 kennen en dit leidde tot een vrolijke verkering. Echter eindigde de relatie abrupt twee jaar later. Het Britse hof vond Camilla ongeschikt als vrouw van een aanstaande koning. Maar ook Charles' beruchte besluiteloosheid (zucht) speelde een rol. Hij wilde niet trouwen voor zijn dertigste verjaardag en zij wilde niet op hem wachten. Toen Charles maanden op zee was, trouwde Camilla met Andrew Parker Bowles, waarop Charles reageerde: "Ik neem aan dat het gevoel van leegte op den duur voorbij zal gaan."

Een paar jaar later en Charles was verloofd met Lady Diana Spencer én had een love affair met Cam. Andrew wist ervan, want ook hij had affaires. De Parker Bowles'jes bleven bij elkaar voor de kinderen. Ze hebben er twee: Laura en Tom.

Diana ontdekte net voor haar huwelijk met Charles in 1981 dat hij niet zomaar een vriendschappelijke relatie met zijn ex onderhield. Ze vond een dure armband, die hij als 'afscheidsgeschenk' aan zijn minnares wilde geven, en memento's aan Camilla, die Charles als 'troostlapje' had ingepakt voor hun huwelijksreis. Er was echter geen sprake van dat 'het huwelijk van de eeuw' zou kunnen worden afgeblazen. Wat leidde tot De Grote Windsor Soap, waarin iedereen affaires had, maar voor het oog van de wereld volhield dat alles volmaakt was. Voor Diana, die in het begin echt verliefd was op Charles, was het vreselijk. Maar voor Camilla kan het ook niet makkelijk zijn geweest.

Toen er in 1992 intieme telefoongesprekken tussen Charles en Camilla uitlekten, waarin hij verklaarde dat hij graag haar tampon wilde zijn, was duidelijk dat de relatie van Charles en Diana alle geloofwaardigheid had verloren. Charles gaf in een interview in 1994 toe dat zijn huwelijk met Diana in 1986 al "onherstelbaar kapot" was. Voor het oog van de wereld hielden ze sindsdien het sprookje in stand. In werkelijkheid vertrok hij vaak 's avonds naar zijn buitenhuis Highgrove waar Camilla op hem wachtte, met een van haar beroemde kipslaatjes. Ze ontvingen er ook gewoon vrienden, waarbij zij als gastvrouw functioneerde, alsof ze niet allebei nog met een ander getrouwd waren.

Toen beide stellen in 1996 gescheiden waren, rechtte Charles eindelijk zijn rug en liet zijn ouders, het hof en de wereld weten dat er over zijn relatie met Camilla "niet onderhandeld kon worden". Door zijn pogingen om alsnog met haar te trouwen, werd echter een streep gezet toen prinses Diana in 1997 verongelukte. Charles vond dat hij er moest zijn voor zijn zonen William en Harry. En zowel Charles als Camilla beseften dat het volk haar niet snel zou accepteren, na de dood van de immens populaire Diana. Dus bleef Camilla jarenlang zijn officieuze metgezel, terwijl er naarstig aan hun beider imago's werd gewerkt. Als ze samen een paar dagen vrij hadden, vloog hij met de koninklijke jet naar Balmoral en volgde zij zonder morren met een lijnvlucht, in economy.

Enkele jaren fast forward en Camilla en Charles kregen de seal of approval en gaven elkaar in 2005 het jawoord. En de kroonprins trouwde eindelijk met zijn grote liefde.

BRON: HISTORY EXTRA, POPSUGAR, ELLA VERMEULEN, BEELD: THE ROYAL FAMILY, BSR AGENCY

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0241939cc6b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws