doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

'Wie haar een beetje kende, wist dat Meghan en het hof ’t moeilijk met elkaar zouden krijgen'

Hertogin Meghan zei lachend dág tegen de tiara’s en de titel en verliet met haar prins en kind de koninklijke familie.
@media (max-width: 679px){#fig-614543116e73e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614543116e73e img{#fig-614543116e73e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614543116e73e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614543116e73e img{#fig-614543116e73e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614543116e73e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614543116e73e img{#fig-614543116e73e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614543116e73e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614543116e73e img{#fig-614543116e73e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}'Wie haar een beetje kende, wist dat Meghan en het hof ’t moeilijk met elkaar zouden krijgen'

Hertogin Meghan zei lachend dág tegen de tiara’s en de titel en verliet met haar prins en kind de koninklijke familie.  Op naar Canada! De vraag is: hoe nu verder met het - niet meer zo koninklijke - koppel? 

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

tekst ELLA VERMEULEN

Ze kwam, ze zag, ze vertrok. En nooit eerder werd een royal in korte tijd zo opgehemeld en neergesabeld als Meghan, de hertogin van Sussex, zoals ze zich nog altijd mag noemen. Voor de een is ze een eigengereide vrouw die na anderhalf jaar hofgedoe abrupt de handdoek in de ring gooide, om te gaan cashen op het beetje koninklijke status dat haar nog rest. Voor de ander is ze een eigentijds rolmodel dat korte metten heeft gemaakt met de prinsessenfantasie. Toen prinses Diana zich liet scheiden van kroonprins Charles stond de publieke opinie aan haar kant en was de verontwaardiging groot dat ze een deel van haar titel moest inleveren. Meghan heeft precies het tegenovergestelde gedaan: haar prins gehouden, het ‘koninklijke’ van haar titel vrijwillig gedumpt.

NIEUW LEVEN, NIEUWE REGELS

Wie haar een beetje kende, wist toen al dat Meghan en het hof ’t moeilijk met elkaar zouden krijgen. Tot haar verloving kon ze haar eigen verhaal framen: dat van de idealistische actreutel die zoveel méér voor de mensheid wilde betekenen dan haar bloesje uittrekken in een tv­serie. Ze had haar eigen lifestylesite The Tig, ze deelde wat bij haar beoogde imago paste op Instagram, ze verzweeg wat haar niet uitkwam en creëerde, zoals zoveel celebs, zo haar eigen werkelijkheid. Dit viel weg in haar leven als Royal Verloofde: ze moest verhuizen, zich laten dopen én (lastig voor iemand met een gezond ego) haar plaats kennen achter de koningin, Charles en Camilla en de Cambridge’jes William en Kate. En vooral: zich schikken naar de agenda van de Windsors. The Firm, zoals de koninklijke familie zichzelf graag mag omschrijven, wordt geleid door koningin Elizabeth en Harry’s vader prins Charles, en is al net zo dol op de controle houden als Meghan. 

GEMORREL AAN HET  PROTOCOL

Zulks botst. Vanaf het begin is Meghan dan ook bezig geweest met zich losweken van het moederschip Buckingham Palace. Niemand had Harry eerder gehoord over een eigen Royal Huishouden. Er kan gevoeglijk vanuit worden gegaan dat de onafhankelijkheidsstrijd van de Sussex’jes vooral is aangejaagd door Meghan, al zal de prins ook wel eens verlangend hebben gesproken over meer vrijheid. Ze probeerden het op onhandige manieren af te dwingen. De dure renovatie en verhuizing naar Frogmore Cottage bij Windsor bijvoorbeeld, terwijl het handiger en goedkoper was geweest om in Londen te blijven. Maar ook: het gedraai over de geboorte van Archie en het scharrige fotomomentje dat dagen later pas kwam. 

SPANNING OM TE SNIJDEN

Meghan wist precies waar ze aan begon wat betreft in de belangstelling staan. Ze is al haar hele leven gefascineerd door prinses Diana, ze maakte voorheen gretig deel uit van de mediacultuur en ze was bevriend met Piers Morgan, ooit een gevreesd hoofdredacteur van een tabloid. Haar latere argument dat ze ‘niet wist dat ze in Engeland tabloids hadden’ is dan ook om te schateren. Meer voor de hand ligt dat Meghan en Harry simpelweg baalden dat na hun vliegende start niet meer iedereen kritiekloos juichte over alles wat ze deden. Waarbij ze geen voortschrijdend inzicht toonden in hun omgang met pers en personeel. Over de Oranjes hoor je nooit iets, in paleizen waar de sfeer om op te schieten is, gaat men lekken, zo bewijst de geschiedenis.

NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN

De vraag is: hoe nu verder? Meghan en Harry zijn zich vanuit Canada aan het oriënteren op hun nieuwe leven. Financieel zullen ze zich best redden, Harry heeft vele miljoenen op de bank uit de erfenis van zijn moeder en Charles financiert hen nog privé. Het stel wist al zo’n half miljoen te cashen met een spreekbeurt van Harry over mentale gezondheid voor een gezelschap bankiers. Het is voorstelbaar dat Meghan iets lucratiefs gaat doen met haar favo label Givenchy, en ze mogen zich nog hertog en hertogin van Sussex noemen,  alleen het Koninklijke Hoogheid is vervallen. In de praktijk heeft Sarah, hertogin van York, bewezen dat dit voldoende royal aura geeft om leuk te kunnen schnabbelen. 

Meer lezen? Je leest het in de nieuwe Beau Monde!

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws