Werd vroeger een koninklijke wenkbrauw opgetrokken bij het woord sport, tegenwoordig werkt elke royal met ambitie zich in het zweet (behalve koningin Margrethe natuurlijk).
tekst ELLA VERMEULEN foto’s ANP, BSR AGENCY, GETTY, E.A.
Ooit was het buitengewoon onchic om als royal ook maar één druppel zweet te produceren. Inspanning was iets voor paupers, en dus liet koningin Victoria zich in een beeldige draagstoel verplaatsen en met een kleedkamer-op-rails naar de vloedlijn rijden als ze wilde zwemmen. Wat qua inspanning inhield dat vier hofdames haar drijvende hielden. Die tijden zijn voorbij, elke zichzelf respecterende royal wil sportiviteit uitstralen en op die manier de onderdanen aanmoedigen om mee te bewegen. Waarbij soms sprake is van enige zelfoverschatting: kroonprins Frederik van Denemarken moest maandenlang met een uncoole steunkraag door het leven nadat hij zich had willen bewijzen op een trampoline en een nekwervel brak. Zijn moeder, koningin Margrethe, merkte fijntjes op “dat mannen van vijftig wellicht beter zouden moeten weten”.
Royal Run
Margrethe, bijna tachtig, heeft de laatste zestig jaar vrijwel niet aan sport gedaan, afgezien van een beetje skiën in de richting van een asbak en een beker warme wijn. Het dichtst in de buurt kwam het huldigen van sporthelden, maar ze is meer iemand om haar teckels even uit te laten en daarna een goed boek te lezen. Het is dus aan haar kinderen om de Denen een lichtend voorbeeld te geven. Prins Joachim kan dankzij zijn militaire achtergrond nog altijd een bootcamp aan en Frederik mag dan last van zijn nek hebben, kroonprinses Mary en hij zijn fanatieke hardlopers, fietsers en ruiters. Frederik heeft zelfs zijn eigen Royal Run, waarbij hij op één dag in meerdere steden stukken van een marathon loopt. Zijn moedertje wuift hem welwillend uit vanuit het paleis en hij krijgt er hele volksstammen mee op de been, tot zijn grote vreugde. “Sporten is iets wat je voor jezelf doet,” zegt hij. “Om je hoofd leeg te maken. Het is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je stemming.”
De metamorfose
Prinses Beatrice was in 2010 de eerste van de Windsors die de London Marathon uitliep. Ze besloot fitter te worden, omdat ze baalde van bikinifoto’s die van haar waren verschenen. “Ze was heel gefocust,” zegt haar personal trainer Nadya Fairweather. “We deden sprinttraining, heuveltraining en krachtwerk. Ook in het najaar en de winter: het was donker, koud en soms sneeuwde het, maar ze zei nooit af. Ze is een droomcliënt.” Bea houdt het tegenwoordig bij outdoor workouts en circuit training. “Sporten heeft een enorm verschil in mijn leven gemaakt,” zegt ze. “Vooral mentaal. Vergeet de buitenkant, het geeft je zelfvertrouwen.”
En de Oranjes?
Marathonloper prins Pieter-Christiaan is onbetwist het fitste lid van de Nederlandse koninklijke familie, afgaand op zijn socials is het een wonder dat prinses Anita hem nog wel eens thuis treft. Prinses Margarita is een paardenmeisje en van prinses Beatrix weten we dat ze wel weg weet met haar nordic stokken: ze gingen zelfs mee naar de festiviteiten rond de 70ste verjaardag van koningin Sonja in Noorwegen. Máxima ontdekte als twintiger in New York dat ze haar liefde voor lekker eten redelijk kon compenseren met hardlopen en doet dat nog altijd, daarnaast trekt ze trouw baantjes om conditie te houden en eet ze erg gezond (wat bij man en kinderen soms rollende ogen oplevert). Koning Willem-Alexander is professioneel supporter van alles en iedereen die maar schaatst, zwemt of willekeurig wat voor wedstrijd speelt. Ook van zijn dochters. “Ik kan nooit genoeg komen kijken,” zegt hij. “Soms gaat het wat minder, soms goed. Vreugde moet je delen, maar ook bij de verdrietige momenten moet je er staan om ze te ondersteunen.”
Meer lezen? Je leest het in de nieuwe Beau Monde.