Glamour met een knipoog

Tentoonstelling: Een nieuw modebeeld in oorlogstijd

Nog een uurtje over tijdens je dagje Amsterdam? In de chique Plantagebuurt ligt tegenover Artis het Verzetsmuseum. Daar is in een tentoonstelling te zien over mode in oorlogstijd. Want ware fashionista's laten zich niet tegenhouden door de vijand.

Tentoonstelling: Een nieuw modebeeld in oorlogstijd

Nog een uurtje over tijdens je dagje Amsterdam? In de chique Plantagebuurt ligt tegenover Artis het Verzetsmuseum. Daar is een tentoonstelling te zien over mode in oorlogstijd. Want ware fashionista's laten zich niet tegenhouden door de vijand.

LEES OOK: Beau Monde viert de Kerst! 10X Beau Monde voor maar €30

Amsterdam tip: fashionable met muizenbont & hondenhaar

Mantelpakjes van oude herenkostuums, truitjes van hondenhaar, trouwjurken van parachutestof... In oorlogstijden moet je improviseren. In de tentoonstelling ‘Mode op de bon’ verhaalt het Amsterdamse Verzetsmuseum over het modebeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Te zien zijn tientallen jurken en andere kleding, (mode)magazines, foto’s, films van chique modeshows en persoonlijke verhalen. Verhalen over het leven dat doorgaat, maar ook over bekende modehuizen als Hirsch & Cie en Gerzon die door de Jodenvervolging ten onder gaan.

Het was ongepast!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verandert de modelook: mantelpakjes worden genaaid van oude herenkostuums wat het model breder en rechter maakt. Om stof te besparen worden rokken korter en minder geplooid. En jurken van verschillende (restjes) stoffen raken in de mode. Kousen worden schaars, waardoor vrouwen voor het eerst lange broeken gaan dragen. Libelle schrijft in 1942 over de lange broeken-trend: “Wij zijn van mening dat deze dracht absoluut ongeschikt is voor winkeluitstapjes in de stad en zeer zeker misplaatst in een restaurant.” Ha!

Creatief improviseren

Ook wordt er geïmproviseerd met allerlei materialen. Jurken van jute en meelzakken, kragen van mollen- of muizenbont , schoenen van hout, autobanden, karton, kurk en stro en truien van hondenhaar. En parachutestof blijkt perfect als stof voor bruidsjurken. Kleding was vier jaar na de oorlog nog steeds beperkt verkrijgbaar, 'op de bon'. Dus veel van de zelfgefabriceerde kledingstukken werden nog jaren gedragen.

Deze tentoonstelling zet je aan het denken én geeft nieuwe inspiratie. Te zien t/m maandag 1 juni 2020.

Nu te zien in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam –  verzetsmuseum.org