Waar de Britse royals simpel uitpakken met een fotootje op social media (oké, op de Queen na dan), vieren de andere royals in Europa het groots. Nederland gaat los op de verjaardag van ZM met het welbekende Koningsdag. Maar hoe doen de andere staatshoofden dit?
LEES OOK: Dit is waar Koningsdag 2020 zal plaatsvinden
België
Onze Zuidelijke buren hebben ook een Koningsdag, maar op deze dag wordt niet de verjaardag van koning Filip gevierd. Hij viert zijn verjaardag (deze is op 15 april) in privékringen met een hapje en een drankje. De Belgische Koningsdag vindt zeven maanden later plaats, op 15 november. Het is de naamfeestdag van de eerste Belgische koning, Leopold I. Een echte feestdag is het niet (geen officiele vrije dag dus). De vorst kan zichzelf niet eren, vinden de Belgen. "Koningsdag is een feestdag vóór de koning, niet mét hem. De koning en koningin zijn zelf dus nooit van de partij."
Denemarken
Koningin Margrethe houdt van alle aandacht en laat uitgerekend haar verjaardag écht niet voorbijgaan. Zij staat op 16 april vooraan het balkon te zwaaien naar duizenden Denen. Meestal verschijnt de koningin met een aantal familieleden bij haar woonpaleis Amalienborg in Kopenhagen. De Denen zingen en zwaaien haar toe, gevolgd door vrolijke muziek van het muziekkorps van de Koninklijke Lijfgarde.
Engeland
Ook al viert de Britse Elizabeth haar verjaardag op 21 april, het echte feest moet dan nog gevierd worden. Dit tijdens het welbekende Trooping the Colour. De Britten vieren dit al sinds 1748. Au programme staat dan een militaire parade en is er een optocht van Buckingham Palace via de Mall naar Horse Guard's Parade. Prins Charles, prinses Anne en prins William leggen de route te paard af. Na afloop is er een klein showtje van overvliegende toestellen van de Royal Air Force en zwaaien de royals vanaf het balkon braafjes naar het publiek en de pers. Dit kiekje komt uit het jaar 2003 ↓
Zweden
Op 30 april viert de Zweedse koning Carl Gustaf zijn verjaardag met bloemen, muziek en een militair eerbetoon. Traditiegetrouw neemt de koning bloemen van kinderen uit het publiek in ontvangst op Ytrre Borggården, het plein naast het koninklijk paleis. Dat gebeurt nadat er op het middaguur 21 saluutschoten in het centrum van de hoofdstad klinken. Kinderen mogen één voor één naar voren komen om de koning een bloemetje aan te bieden. Grappig feitje: de Zweden feliciteren hun vorst vaak niet met een bos, maar met één of twee bloemen.
Andere leden van de koninklijke familie volgen de gebeurtenissen vanuit de open ramen van het paleis. Alleen als Carl Gustaf een kroonjaar viert, wordt zijn verjaardag uitbundiger gevierd, met optredens en feesten in Stockholm.
BRON: RD, ROYAL FAMILY, BEELD: BSR AGENCY