Column Ella: 'Halfgod of halfgaar?'

Voor een royaltywatcher met een zwak voor overdaad is het Thaise koningshuis het beste wat me in jaren is overkomen.
Column Ella: 'Halfgod of halfgaar?'

Voor een royaltywatcher met een zwak voor overdaad is het Thaise koningshuis het beste wat me in jaren is overkomen.

Waar andere monarchieën degelijk en ingetogen doorploe- gen, weten ze daar nog wel eens te verrassen. Met dank aan wispelturige koning Vajiralong- korn die zijn halfgoddelijke gang gaat, omdat de wet op majesteitsschennis zo streng is dat niemand er iets van durft te zeggen.

Bubbel

Toch komt hij niet overal mee weg. Zijn ver- zoek aan de bevolking om ter ere van hem vier maanden gele kleding te dragen werd zelfs door zijn zussen niet opgevolgd. Het feit dat zijn officiële portretten zeker twintig jaar oud zijn is hilarisch ijdel. Zich op dag twee van zijn driedaagse kroning zeven uur lang in een processie door de straten van Bangkok laten dragen, kan nog gerechtvaardigd worden als een traditie. Maar de junta (militair bewind) inzetten om staatswerknemers te dwingen langs de route te gaan staan zodat hij geliefd lijkt, is echter een keuze. Het is niet zo dat hij in een bubbel leeft, de man zat op Engelse kostscholen, volgde een militaire academie in Australië en had tot voor kort een volstrekt westers leven in Duitsland, waar hij graag fietste en naar het tuincentrum ging.

Croptop

Als hoofd van de Chakri dynastie is hij echter nogal een excentriek geval, in het bijzonder waar het zijn liefdesleven betreft. Zijn vriendin Suthida - zij was de ex-stewardess die hem vergezelde toen hij in München met neptattoos, een croptop en een afzakkende jeans in de royal Boeing stapte - maakte al de miraculeuze promotie tot generaal en lid van zijn lijfwacht. Drie dagen voor zijn kroning besloot hij plots met haar te trouwen zodat ze totaal onverwacht koningin van Thailand werd. Zelden heeft een bruid en kersverse gemalin zo bedremmeld gekeken. Suthida liet alles met een ontzette blik over zich heen komen. Het was dan ook vrij onheilspellend dat tijdens de kroningsceremoniën een van de favoriete concubines/bijvrouwen van haar kersverse echtgenoot, Sineenat ‘Goy’ Wongvajirapakdi, tussen de uitverkoren hoogwaardigheidsbekleders zat.

Bezorgdheid

Suthida’s ongemak is terecht, gezien het feit dat Vajiralongkorn zijn ex-vrouwen niet altijd even netjes behandelt. De eerste bedroog hij door vijf kinderen bij de tweede te verwekken, de tweede werd met de kids verbannen (maar hij haalde wel hun dochter terug). De derde, Srirasmi, schonk hem een zoon, beoogd troonopvolger Dipangkorn. Het kind mocht blijven toen zij in ongenade viel. Ze blijkt, zo meldt Duitse krant Bild, al jaren huisarrest te hebben. Haar ex toonde zijn wrede kant door opdracht te geven de tuin rond het huis te vernietigen en er zwerfhonden en ‘waak- draken’ los te laten. Ook liet hij de badkamer uit het huis slopen, zodat Srirasmi haar behoefte op een gammel privaat buiten moet doen. Een mens zou van minder acuut gaan verlangen naar degelijke en ingetogen monarchieën. Hare Majesteit Suthida heeft alle reden tot bezorgdheid. En ik alle reden om Vajiralongkorn goed in de gaten te houden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed51ec96db6b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws