Oranjes in Duitsland: cruiseschepen en koeienschuren

Het is niet altijd glitter en glamour, zo'n werkbezoek.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn voor een driedaags bezoek in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. Hier vind je een round-up van dag twee.

De tweede dag van het werkbezoek aan Duitsland bracht het koninklijk paar naar de  MV Werften in Rostock, waar cruiseschepen worden gebouwd.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kregen een rondleiding over het 850.000 m2 grote terrein. Er was speciale aandacht voor het vakmanschap binnen het bedrijf en de opleiding van jongeren die een leer-werktraject volgen.

De koning en koningin kwamen niet onder heerlijk cheesy foto's uit en waren aanwezig bij een maritiem symposium en Willem-Alexander gaf het startsein voor het matchmaking event, waar Nederlandse en Duitse bedrijven uit de scheeps-en jachtbouwsector aan deelnemen, want het was natuurlijk óók gewoon een handelsmissie.

Dinsdagmiddag bezochten de Oranjes een veldstenen koeienschuur 'Die Scheune' van Duitsland in het dorp Bollewick, wat klinkt alsof het rechtstreeks uit een sprookje van de Gebroeders Grimm komt.

In de culturele markt-hub ging het over de uitdagingen van krimpregio’s op het platteland. En dit is alvast de liefste foto van het hele bezoek: Máxima let op de kleintjes. 

Ook ontmoette het koninklijk paar minister-president Dietmar Woidke van Brandenburg bij een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Nauen.

Bij dit door vader en dochter geleid bedrijf, ging het om bedrijfsopvolging en duurzame ontwikkeling en innovatie in de landbouw…

…en je kunt niet zeggen dat het dag-in-dag-uit glamour is tijdens zo'n bezoek. 

Er was ook nog een bezoek aan de Henning von Tresckow Kazerne in Potsdam in de agenda gepropt. Nederland en Duitsland zijn bij de meeste internationale missies gezamenlijk actief in het inzetgebied.

Dat is een logisch gevolg van een langdurige militaire samenwerking en vergaande integratie van militaire eenheden tussen beide landen. Dus wel zo aardig en diplomatiek om nog even een militair momentje mee te pikken.

De dinsdag werd afgesloten met cultuur. In samenwerking met het Literaturbüro Brandenburg had een themadiner plaats in de Historische Saftfabrik Werder. De Duitse schrijver Lutz Seiler en de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa gingen in gesprek met moderator Luzia Braun over het veranderende platteland. Iets zegt ons dat er streekgerechten op het menu stonden.

 

Foto's © ANP, PPE Agency

Laatste nieuws