Zó verging het de ex'en van Thaise koning (brrr!)

Koningin Suthida heeft alle reden om op haar hoede te zijn.
Zó verging het de ex'en van Thaise koning (brrr!)

Koning Vajiralongkorn van Thailand (67) mag dan sinds zijn kroning als een soort halfgod worden beschouwd, het is wel een wispelturig geval qua relatiemanagement.

Een overzicht in ex'en en hoe het hen verging.

Soamsawali 

Soamsawali Kitiyakara is een volle nicht van Vajiralongkorn van moeders kant, wat hen er niet van weerhield om in 1977 te trouwen. Een jaar later werd een dochter geboren: prinses Bajrakitiyabha, ook bekend als prinses Pa. Niet lang daarna legde Vajiralongkorn het aan met actrice Yuvadhida Polpraserth, maar omdat Soamsawali weigerde te scheiden, bleven ze tot 1993 getrouwd. Bij de scheiding legde hij de volledige schuld over het falen van de relatie bij haar en door de strenge wet op majesteitsschennis in Thailand mocht ze zich niet verdedigen.

Opmerkelijk genoeg spelen ondanks deze moeizame scheiding zowel Soamsawali als Bajrakitiyabha een vrij intensieve rol in het koninklijk paleisleven en bij ceremonies.

Sujarinee 

Met Yuvadhida Polpraserth kreeg Vajiralongkorn vijf buitenechtelijke kinderen. Ze trouwden in 1994, twee jaar later vertrok Yuvadhida (die inmiddels Mom Sujarinee heette) met alle kinderen naar Engeland en liet haar man in het hele paleis posters plakken waarop stond dat ze ontrouw zou zijn geweest met Anand Rotsamkhan, een air marshall van in de zestig. Sujarinee en hun zonen werden al hun titels en diplomatieke paspoorten ontnomen, ze verhuisden naar de Verenigde Staten. Dochter Sirivannavari haalde Vajiralongkorn terug en hij promootte haar tot Koninklijke Hoogheid. Ze is samen met prinses Pa een favoriet van hem.

Srirasmi 

Vajiralongkorn trouwde in 2001 voor de derde keer, met Srirasmi Suwadee, een burgermeisje dat sinds 1992 bij hem in dienst was. Pas in 2005 werd het huwelijk bekend gemaakt. In datzelfde jaar beviel ze van een zoon, de huidige kroonprins Dipangkorn. In 2014 viel ze in ongenade: haar man beschuldigde haar familie van corruptie (haar ouders, drie broers, een zus en nog wat andere familieleden werden gevangen gezet) en rekende haar erop af.

Srirasmi werd in de scheiding gestript van al haar titels en kreeg omgerekend 5,5 miljoen dollar mee, maar leeft volgens Bild onder huisarrest in Ratchaburi. Vajiralongkorn liet de bomen op de compound rooien, liet er straathonden en 'waakhagedissen' in de tuin los en liet de badkamer in het huis slopen, zodat ze gebruik moet maken van een hutje buiten.

Daar staat een bordje voor met vrij vertaald 'genoeg is genoeg'. 

Suthida 

En koningin Suthida? Vajiralongkorn zou haar hebben leren kennen toen ze nog als stewardess werkte voor Thai Air. Ze is veertig jaar, werkte voorheen in zijn team van bodyguards...

...en kreeg een hoge militaire rang (generaal), om bij hem in de buurt te kunnen zijn.

Het feit dat de favoriete concubine van haar kersverse man gezellig bij de intimi zat tijdens haar kroning is vrij onheilspellend. 

Foto's © ANP, Getty Images, Thai Royal Family

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f29c292088ba', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws