Glamour met een knipoog

Huh, een musical over koning Boudewijn?

De koning van België leek de saaiste man ter wereld, maar ondertussen... oh-la-la!

Huh, een musical over koning Boudewijn?

Het leven van de Belgische koning Boudewijn wordt mogelijk het onderwerp van een nieuwe musical. Productiehuis Studio 100 werkt aan een stuk over de in 1993 overleden vorst, melden Belgische media.

In eerste instantie lijkt Boudewijn (1930-1993) nou niet echt een tot de verbeelding sprekende figuur om een musical aan op te hangen: als er ooit een gortdroge, diepgelovige vorst is geweest, is hij het wel. Maar toch: "Studio 100 heeft een invalshoek gevonden die de sleutel vormt tot een fantastische kroniek van een vorst, een volk én zijn natie, zo staat in de aankondiging van Studio 100. De musical krijgt de naam 'Boudewijn', maar over de cast, de datum of locatie van de première is nog niets bekend.

Goed, laten we even kijken naar wat er zoal aan bod zou kunnen komen in het verhaal. Want als je er even induikt, wordt het al snel spannend. Om te beginnen had Boudewijn – prins Laurent heeft het niet van een vreemde – ruzie met de hele familie. Zijn vader koning Leopold (3de van rechts) vond hem star, zijn stiefmoeder Lilian Baels (3de van links) zag zijn vrouw Fabiola niet zitten en dan speelde er nog een erfeniskwestie…

…en wat scharrige koloniale zaken, inclusief warme contacten met dictators (tweede van links is generaal Mobutu, in 1964 president van de republiek Congo. Boudewijn maakte eveneens ruzie met zijn broer Albert (die hem bij gebrek aan nazaten opvolgde) die van Paola (hier rechts) wilde scheiden, wat Boudewijn absoluut niet wilde hebben.

En hij lag ook overhoop met zijn neefje prins Laurent, die een vriendin zou hebben die een abortus zou hebben ondergaan, wat tegen de principes van buitengewoon vrome Bou indruiste. Hij maakt dan ook korte metten met Laurent door de Salische wet te laten afschaffen. Zo konden ook vrouwen troonopvolger worden en waren de kansen op de troon voor Lau meteen verkeken: tussen Filip en hem zit prinses Astrid, de verstandigste van het trio.

Wat nog meer? Filip (hier rechts, links zijn vader Albert) werd door Boudewijn bewerkt tot een mini-Boudewijn. Albert noch Filip hadden hier iets over te zeggen, alles in Filips leven werd door zijn oom bepaald, wat de jongen een buitengewoon suf imago opleverde, dat hij vermoedelijk niet verdiende.

Boudewijn en Fabiola hadden zoals gezegd geen kinderen, maar waren er ook niet erg dol op: zo mochten neefjes en nichtjes niet in het zwembad als Fabiola wilde zwemmen en mochten ook niet aan dezelfde tafel zitten als hun oom en tante, omdat ze 'teveel herrie' zouden maken. Ook het minzame en goedmoedige imago van het stel was meer schone schijn dan realiteit.

Het grote finalenummer van de musical moet wel over de relatie van Boudewijn met zijn stiefmoeder gaan. Biograaf Thierry Debels stelt dat hij kan aantonen dat Boudewijn een relatie had met zijn stiefmoeder, Lilian Baels, en dat de twee zelfs trouwplannen hadden, iets waar altijd al geruchten over waren. Boudewijn staat hier links, Liliane in het midden, haar man (en Boudewijns vader) Leopold III rechts. 

"Je moet weten dat Lilian er alles aan wilde doen om koningin van België te worden," zegt Thierry. "Ze was een bloedmooie vrouw. Ze was getrouwd met Leopold III, die niet alleen veel ouder was maar ook nogal wat buitenechtelijke relaties had. Lilian zag in Boudewijn de kortste weg naar de troon. Boudewijn was zo verliefd op Lilian dat hij ernstig overwoog met haar te trouwen, maar dat is afgeblokt door de regering. Als hij dat zou doen, zette hij niet alleen de monarchie op het spel, maar ook de toekomst van het land”.

Kortom, de Keurige Koning was toch wat minder kreukloos dan hij liet voorkomen. Boudewijn moet in België de opvolger worden van het succesvolle stuk ’40-’45, over de Tweede Wereldoorlog (zeg maar, de 'Soldaat van Oranje' van de zuiderburen). Voor die musical zijn al meer dan 565.000 kaartjes verkocht.

Koning Boudewijn, de oom van de huidige koning Filip, was van 1951 tot zijn dood in 1993 vorst van België. Hij stierf op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij werd opgevolgd door zijn broer Albert, die hier achter hem loopt met Paola. We zijn nu al brandend benieuwd naar de musical merchandise: een koningspoppetje met twee gezichten, daar valt vast niet onder uit te komen. 

Foto's © ANP, BSR Agency, Belgische Monarchie, Sudinfo