Even op en neer naar Curaçao, je moet er maar zin in hebben. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rukten uit voor de Dia di Bandera, ofwel Dag van de Vlag.
Het was maar goed dat Máxima een zonnige Natan uit de kast had gehaald, want waar in Nederland de mussen dood van het dak vielen, was het op Curaçao grijs en nat. De koning was dan ook al zo'n beetje doorweekt voor hij de vliegtuigtrap af was. Hij is natuurlijk niet van suiker en de rest stond al even druipend op hem te wachten, dus het was een solidair gebaar, maar toch.
Het góót echt van de regen...
... maar gelukkig waren er ook paraplu's aan boord.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima welkom geheten op Fortplein in Willemstad pic.twitter.com/omlCxjcoIy
— Rick Evers (@RickEversRoyal) July 1, 2018
Op Dia di Bandera wordt gevierd dat op 2 juli 1951 de eerste eilandsraad van Curaçao bijeen kwam. Het eiland is een land binnen het koninkrijk der Nederlanden, wat het bezoek van het koninklijk paar verklaart. Een vakantiereisje is het bepaald niet: het programma begon al een half uur nadat ze waren geland en morgen vliegen ze ook onmiddellijk na afloop weer terug.
Goed, wat te doen als je een royal bent en er geen gelegenheid is voor palmen dan wel duiken? De koning en koningin ontmoetten als eerste programmapunt gouverneur Lucille George-Wout (links) onder hun eigen verlovingsportret. Aansluitend hadden ze een gesprek met de minister-president van Curaçao, Eugene Rhuggenaath en maakten ze kennis met leden van de Raad van Ministers van Curaçao.
Koning Willem-Alexander onthult op Dag Herdenking Afschaffing Slavernij plaquette met naam van nieuwe megapier Curacao, vernoemd naar Tula, leider van grote slavenopstand in 1795. pic.twitter.com/GOiVjMkwCz
— Rick Evers (@RickEversRoyal) July 1, 2018
En daarna was het tijd voor wat core business: het onthullen van een plaquette...
...het bezichtigen van een werf...
...en een receptie waarvoor dankbaar droge kleding was aangetrokken.
Foto's © Robin Utrecht / ANP, PPE Agency