De wereld van nagelverzorging lijkt misschien onschuldig, maar helaas komen er een aantal gezondheidsproblemen bij kijken die we liever voorkomen. Door bewuste keuzes te maken, kun je genieten van mooie nagels zonder je gezondheid onnodig te belasten.
Nagellak
Nagellak bevat vaak chemische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, met drie stoffen in het bijzonder. Ze staan bekend als de 'toxische drie':
- Formaldehyde: Dit is een conserveermiddel dat nagellak helpt harden, maar het is ook een stof die irritatie aan de luchtwegen, ogen en huid kan veroorzaken.
- Tolueen: Dit oplosmiddel geeft nagellak een soepele textuur, maar het kan duizeligheid, hoofdpijn en schade aan het zenuwstelsel veroorzaken bij langdurige blootstelling.
- Dibutylftalaat (DBP): Deze stof wordt gebruikt om nagellak flexibel te houden, maar is in verband gebracht met hormonale verstoringen en vruchtbaarheidsproblemen.
Hoewel veel merken deze stoffen gelukkig uit hun producten hebben verbannen en over zijn gestapt op '3-free' nagellak, blijven sommige varianten schadelijke chemicaliën bevatten. Daarnaast kunnen de dampen van nagellak en remover irriterend zijn voor de luchtwegen. Zoals geldt voor bijna alles in het leven: met mate, dus!
Gelnagels
Bijna iedereen heeft 't wel eens geprobeerd: gelnagels. Ze worden aangebracht met een speciale gel die uithardt onder een UV-lamp, en hoewel deze methode langdurig resultaat geeft, is het gebruik van UV-licht niet zonder risico's.
- UV-straling kan bijdragen aan huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker, vooral als er regelmatig blootstelling plaatsvindt.
- Het intensieve uithardingsproces kan de natuurlijke nagel verzwakken, uitdrogen en zelfs dunner maken, wat leidt tot broosheid en nagelbreuken.
Een bijkomend probleem is het verwijderen van gelnagels, wat vaak met aceton gebeurt. Langdurige blootstelling aan aceton kan de huid en nagel uitdrogen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor infecties en andere problemen. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen!
Daarnaast zijn er steeds meer mensen met een zogenoemde acrylatenallergie die ze hebben opgelopen door gelnagels. Zo'n allergie kan in de toekomst grote gevolgen hebben: van deze kunststoffen worden veel medische hulpmiddelen gemaakt, zoals gehoorapparaten, contactlenzen en botcement. Als je allergisch bent geworden, accepteert je lichaam deze hulpmiddelen niet meer.
Nepnagels
Nepnagels worden vaak bevestigd met krachtige lijm die cyanoacrylaat bevat. Klinkt chemisch, en dat is het ook:
- De lijm kan allergische reacties of huidirritaties veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
- Bij het verwijderen van nepnagels kan de natuurlijke nagel ernstig beschadigd raken. Het kan zelfs leiden tot het afbreken of het loslaten van de nagel. Ieuw!
Acrylnagels
De basis van acrylnagels bestaat uit een combinatie van vloeistof (monomeer) en poeder (polymeer) die uithardt tot een stevige laag. Dit proces gaat gepaard met het gebruik van stoffen zoals Methylmethacrylaat. Dit ingrediënt is in veel landen verboden vanwege de extreme schadelijkheid. Denk aan allergische reacties, huidirritatie en permanente schade aan de nagels en huid. Een minder schadelijk alternatief voor dit chemische goedje, Ethylmethacrylaat, kan zorgen voor huidirritatie en ademhalingsproblemen. Daarnaast komen bij het vijlen en aanbrengen van acrylnagels fijne deeltjes en dampen vrij die schadelijk zijn bij inademing. Kies daarom voor salons die werken met veilige middelen!
Maatregelen
Hoewel het gebruik van nagelproducten dus niet zonder risico is, zijn er manieren om de schadelijkheid te beperken.
- Ga voor '3-free' of - nog beter - '5-free' nagellakken zonder schadelijke chemicaliën.
- Smeer je handen in met zonnebrandcrème voordat je UV-licht gebruikt voor gelnagels.
- Geef je nagels regelmatig een pauze om te herstellen van gel- of nepnagels.
- Kies voor biologische nagelverzorgingsproducten of natuurlijke alternatieven, zoals verzorgende oliën, om je nagels gezond te houden
Hoewel de meeste nagelproducten veilig zijn bij normaal gebruik, kunnen de chemicaliën in sommige producten, zoals nagellak, nagelverharders en UV-lampen, op de lange termijn schadelijke effecten hebben. Het kiezen voor producten zonder schadelijke stoffen en voldoende rustperiodes voor je nagels maken al een wereld van verschil!
- RIVM, Skin Cancer Foundation, Harvard Health, ELLE, HLN, AD, NOS
- Adobe Stock