Glamour met een knipoog

Alsof je naar de salon bent geweest: zo maak jij glamoureuze nagels zonder UV lamp!

Een tijdlang haalde het de krantenkoppen: 'Nageldrogers met uv-lamp kankerverwekkend'. Maar is dit wel echt zo? En hoe kun je dan wél veilig met glamoureuze nagels pronken? We zochten het voor je uit!

nagels

Nageldrooglampen die worden gebruikt voor manicures kunnen kankerverwekkend zijn, dat zeggen Amerikaanse onderzoekers van de University of California. De uv-lampen worden gebruikt om gel-nagellak te laten drogen zodat 'ie langer blijft zitten dan lak uit een potje. Moeten we onze gellak in het vervolg dan laten? "Er is nog veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang je eraan blootgesteld moet worden voordat je risico loopt. Ons advies is: als je geen risico wilt lopen, beperk dan het gebruik", zegt een woordvoerder van KWF kankerfonds tegen de NOS. Dus gingen we opzoek naar alternatieven!

Plakken maar

Nagelstickers zijn een goede oplossing voor de nail art addicts onder ons. De nagel wraps zijn eenvoudig aan te brengen - iedereen kan dit, en je kunt ze uitzoeken in elk gewenste ontwerp. De gel nail wraps kun je beter skippen: die moeten worden uitgehard met een (schadelijke?) UV lamp. Gebruik daarom een transparante top-coat voor je beplakte nagels, zo blijven ze langer zitten.

Bron: Adobe Stock

Dip it

Dipping powder is populair vanwege de duurzaamheid en lange houdbaarheid. In tegenstelling tot gelnagels heeft het geen UV-licht nodig en het is minder schadelijk voor de natuurlijke nagels in vergelijking met acrylnagels. Dubbele winst! Het wordt ook wel gebruikt voor nagelverlenging en -versteviging. Hoe het precies werkt? Je doopt je vinger in het poeder, plaatst er een heldere beschermende lak op en herhaalt deze stappen totdat je nagel bedekt en verhard is. Klinkt goed, toch?

Bron: Adobe Stock

Gellak zonder lamp

Toch gellak? Inmiddels zijn er een aantal nieuwe trucjes om je nagels te laten drogen!

  • Bakspray: inderdaad de variant waarmee je je ovenschaal invet. Spray het op een afstand van zo'n 10 cm op je vingers en wacht tot je nagels zijn uitgehard. Verwijder het laagje van de spray dan voorzichtig met een doekje.
  • Droogspray: Wist je dat er een speciale spray bestaat die ervoor zorgt dat je nagels binnen 60 seconden droog zijn? Voor een prikkie bij de drogist of bij de Action verkrijgbaar.
  • Koude lucht: Een koude luchtstroom werkt als een tierelier bij het drogen van je nagels. Je kunt met je handen staan wapperen of een fietstochtje maken, maar een föhn op de koude stand heeft sneller effect.

Het liefst wil je het resultaat alsof je naar een nagelstyliste bent geweest. Ook zonder UV/LED-lamp kun je jezelf met deze trucs langhoudende, stevige, gekleurde nagels geven!

Beauty
  • Beau Monde Archief, Elle, Blitzbee
  • Adobe Stock