Duitse prins Georg Friedrich van Pruissen – ook een Prins van Oranje – heeft samen met zijn vrouw prinses Sophie de tentoonstelling 'Help de Keizer komt!' geopend op kasteel Amerongen.
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen.
Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij 18 maanden. Georg Friedrich is zijn achter-achterkleinzoon en was om die reden uitgerukt, in een Derlage uit 1939. As you do.
© Wikimedia / PPE Agency
Het gaat hier om hoge Duitse adel, Georg is het huidige hoofd van de Pruisische tak van het Huis Hohenzollern. Zijn over-over-opa was zoals gezegd Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland en koning van Pruissen (links). In naam hebben we het hier over Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid, maar bij gebrek aan monarchie is dat vooral royal gebakken lucht.
© GVR
Zou het Duitse keizerrijk 100 jaar geleden niet zijn opgeheven, dan zou Georg recht op de troon hebben. Daarnaast is hij een van de rechthebbenden op de titel Prins van Oranje en eist hij Huis Doorn van de Nederlandse staat op als familiebezit.
© Ziko van Dijk
Wilhelm kocht in 1919 Huis Doorn, dit was zijn werkkamer. De voormalige keizer woonde er tot zijn dood in 1941 en ligt er nog altijd in het mausoleum. Na de Tweede Wereldoorlog confisqueerde de Nederlandse Staat het huis en landgoed als vijandelijk vermogen. Alleen het mausoleum met daarin Wilhelms stoffelijk overschot bleef in bezit van de Hohenzollerns. Huis Doorn is momenteel in het bezit van de Nederlandse staat, als een verzelfstandigd Rijksmuseum.
Georg kan dus procederen wat hij wilt, het is maar goed dat hij zich ook heeft ontpopt als ondernemer en in die hoedanigheid ondere andere universiteiten helpt hun innovaties op de markt te brengen. In 2017 richtte hij de Kgl. Preußische Biermanufactur op dat een pilsmerk produceert: Preussens 'om majesteitelijk van te genieten'.
© ANP
Georg trouwde in 2011 met Sophie, geboren als prinses van Isenburg, nu prinses van Pruissen. Samen hebben ze vier kinderen: tweeling prins Carl Friedriech (de beoogd 'troonvolger') en prins Louis Ferdinand (5), prinses Emma (3) en prins Heinrich (1,5).
© ANP
Het stel woonde jaren in de luwte in Fischerhude bij Bremen (waar George als kind opgroeide), maar is begin dit jaar verhuisd naar Potsdam, waar ze in de wijk Babelsberg wonen. Het stel woonde en werkte eerder al in het nabijgelegen Berlijn en trouwde in 2011 in Potsdam wat destijds het equivalent was van een Duitse Königliche Hochzeit.
© Getty Images
De terugkeer naar Potsdam heeft alles te maken met de ruimere keuze in scholen, nu hun kinderen langzaam aan leerplichtig aan het worden zijn. Het helpt dat Georg als hoofd van het Huis Pruissen-Hohenzollern van oudsher veel banden heeft met Berlijn. Zijn voorvaderen woonden en regeerden er. Zijn familie probeert al sinds 1991 ook hier onteigend land en onteigende paleizen terug te vorderen.
© Unesco
Naar Sanssouci, het zomerpaleis van Frederik de Grote in Potsdam, kan hij vermoedelijk fluiten, dat staat op de lijst van Werelderfgoed.
© Ernstol / Wikimedia
En ook Slot Charlotteburg in Berlijn lijkt wat te hoog gegrepen, hoewel het wel ooit van de familie was. George woont momenteel in een luxe huurwoning en houdt het huis in Fischerhude aan als weekendverblijf. Zoals hij jaren geleden als eens zei: "Ik ben opgegroeid in een huis in Fischerhude en was een gelukkig mens. Het laatste wat ik nodig heb om mezelf te definiëren is een slot."
© A.Kniesel / Wikimedia
Dat heeft hij overigens wel en wat voor eentje: prins Georg is voor tweederde eigenaar van Kasteel Hohenzollern, het andere deel is van het hoofd van de Swabische tak, Karl Friedrich, prins van Hohenzollern. Alle kinderen van Georg en Sophie werden gedoopt in St Michaels, de slotkerk van het kasteel
© Webkart / Wikimedia
Daarnaast bezit George het Prinseneiland in het grote meer van Plön, dus hij kan nog alle kanten op, qua onroerend goed.
© PPE Agency
Kasteel Amerongen staat deze zomer uitvoerig stil bij het verblijf van Wilhelm II. Niet bekend is of prins Georg ook nog even is aangewipt in Doorn. Gezien het feit dat het een ritje van slechts 14 minuten in de Derlage is, ligt het voor de hand.
Openingsfoto © PPE Agency