Glamour met een knipoog

Vacatures voor de Orde van de Kousenband!

In Engeland wachten notabelen gespannen af of ze het chicste lintje ter wereld krijgen.

Vacatures voor de Orde van de Kousenband!

Het is vandaag St George's Day en er zijn vier vacatures in de belangrijkste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. Gaat de Queen nieuwe Ridders en Ladies aankondigen?

St George (officieel Georgius van Cappadocië) is als martelaar en heilige sinds 1222 beschermheilige van Engeland. Hij is vooral bekend om het feit dat hij een draak zou hebben gedood, wat reuze  'Game of Thrones' klinkt.

Op St. George Day maakt koningin Elizabeth (hier in vol ornaat, in 1962) bekend of en wie er tot nieuwe ridders of ladies benoemd worden in de Orde van de Kousenband (The Most Noble Order of the Garter). Zij is de eindbaas van dit zeer prestigieuze gezelschap, de Souvereign Garter. De orde zelf is te vergelijken als het mooiste, chicste en meest vooraanstaande lintje ter wereld.

Naast mannen zijn er ook vrouwen lid van de orde, zoals prinses Anne. De daadwerkelijke installatie van de nieuwe Kousenbanders is in juni.

Eenmaal benoemd komt er een banier van het familiewapen in de kapel te hangen, samen met een helm, zwaard en andere parafernalia.  

De Queen houdt zo in stand wat Edward III in 1348 instelde om de machtige adel aan de Kroon te binden, geïnspireerd als hij was door het fabelverhaal van koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. De mensen benoemd worden tot Ridder in de Orde van de Kousenband zijn dan ook niet van de straat.

Ridders en Ladies moeten wel genoeg zelfvertrouwen hebben om zeer kleurrijk naar de ceremonie te komen. We hebben het hier over lange fluwelen mantels met sleep, gouden halsketen met de orde en hoeden met pluimen waar de kostuumafdeling van de BBC zijn vingers bij zou aflikken.

Het wambuis met de pofbroek is in de loop der jaren gesneuveld, maar het blijft een indrukwekkende processie van Windsor Castle naar St. George's Chapel, ook bekend als het spirituele thuis van de Orde.

Belangrijkste onderdeel is de blauwfluwelen kousenband met het devies: Honi soit qui mal y pense (schande over hem die er kwaad van denkt). Hier zie je het embleem gestyleerd op de mantel van prins William. Vroeger bond de koningin de kousenband zelf om het been van een verse ridder, maar vanwege haar leeftijd heeft ze dat inmiddels ge-outsourcet aan een page.

Het uniform luistert nauw dus voor een puffende William was het fijn dat ook hertogin Kate had opgelet bij de Masterclass Kousenband en even iets kon rechttrekken. 

De 'hoogste' leden van de koninklijk familie zijn benoemd tot Ridder van de Orde van de Kousenband. Zo kwamen in 2006 prins Andrew (tweede van links) en prins Edward (rechts) erbij, op de tachtigste verjaardag van hun moeder, de Queen. In 2008 werd prins William als duizendste ridder aangenomen.

Er zijn vier soorten ridders in de Orde van de Kousenband: de Members ex officio (de regerende vorst en de prins van Wales), de Royal Knights (leden uit de koninklijke familie), Stranger Knights and Ladies (buitenlandse vorsten en vorstinnen, zij worden soms ook Extra Knights and Ladies genoemd). Koningin Margrethe van Denemarken is er zo eentje.

En dan ten slotte de Knights and Ladies Companion (maximum 24). Dit zijn meestal mensen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingespannen voor volk en vaderland, zoals premiers Churchill, Major en Thatcher. Naast haar dochter Carole, met duidelijk een geheel eigen interpretatie van de dresscode. 

Foto's © Getty Images, ANP, The Royal Family, BSR Agency, Royal Trust Collection